Medeni hukuk başlığı altında yer alan aile hukuku, boşanma davası, velayet ve nafaka davalarının işlendiği hukuk alanlarından biridir. Eşlerin evliliklerini sonlandırması için başvuru yapacakları Asliye mahkemesi üzerinden yürütülmekte olan dava Tarsus boşanma avukatı ile irtibat kurularak süreç hakkında detaylı bilgi alabileceğiniz bir kapsamdadır. Anlaşmalı veya çekişmeli boşanma davası sürecinde, gerekli olan bütün mahkeme yönetmeliğine uygun ilerleme kaydedilmesi gerekmektedir.
Aile hukuku çerçevesinde incelenmekte olan boşanma davaları, eşlerin birbiriyle evliliklerini yasal olarak sonlandırması için Türk Medeni Hukuku üzerinden yürütülmekte ve Asliye mahkemesinde dava sürdürülmektedir. Tarsus boşanma avukatı, anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma davalarında, dilekçe hazırlanması, dosya düzenlemeleri ve müvekkilin mahkemede temsil edilmesi için gerekli bütün işlemleri yerine getirecektir. Davanın başlığına göre yürütülmekte olan süreçte, anlaşmalı boşanma veya çekişmeli boşanma işlemlerine göre nafaka, velayet, tazminat ve mal mülk paylaşımında yeni dava açılımları da yaşanabilir. Aile hukuku medeni hukuk maddeleri üzerinden de boşanma davaları;
Şiddetli geçimsizlik üzerinden boşanma Zina, Aldatma nedeniyle boşanma Eşlerden birinin hayata kast etmesi veya işkence, şiddet girişimlerinde bulunması Eşlerden birinin akıl hastalığı olması ya da yüz kızartıcı suç işlemesi Aile içi çocuk istismarı ve kadına yönelik şiddet Haysiyetsiz hayat süren eş ve terk nedeniyle boşanma davası Medeni hukuk çerçevesinde 161. Madde ile 166. Madde arasında incelenmektedir.
Tarsus boşanma avukatı, aile hukuku üzerinden yürütülmekte olan boşanma davalarında, anlaşmalı boşanma davası için arabuluculuk görevini de yerine getirmektedir. Anlaşmalı boşanma davalarında, öncellikle tarafların, nafaka, velayet ve tazminat konularında anlaşmış olması ve her iki tarafında boşanma davasını gönüllü olarak kabul etmesi gerekmektedir. Boşanma davası açılımlarında, özellikle anlaşmalı boşanma davası süreci için dilekçede ‘’ şiddetli geçimsizlik’’ beyanına yer verilmesi, boşanma davasının açılmasını sağlamaktadır. Türk medeni kanunu üzerinden geçerli olan maddelerde, tarafların ‘’sevgisinin bitmesi, aşkın kalmaması’’ seçenekleri geçerli sayılmamakta kişiler arasındaki boşanma davasının somut nedenlere dayalı olması gerekmektedir.
Bu boşanma davası açılımı, tarafların birinin boşanmayı kabul etmesi ve diğerinin boşanmak istememesi durumlarında olmaktadır. Çekişmeli davalarda genel olarak eşler, mal paylaşımı, velayet, nafaka ya da tazminat davası üzerinden sorun yaşamakta ve bu mahkeme sürecine yansıdığı için dava süresi uzayabilmektedir. Tarsus boşanma avukatı, medeni usuller çerçevesinde, çekişmeli boşanma davalarında, kişilerin haklarını alabilmesi, itiraz ve karşı dava açabilmeleri için uzman bir yaklaşım sergileyecek ve sürecin hızlanmasına destek olacaktır. Bu davanın nafaka, velayet ve çocuk istismarına dayalı olması durumları için delil toplanması, maddi ve mal varlığı incelemelerin yapılması, eşlerin ortak bir paydada buluşarak sürecin hızlandırılmasına dönük dava sürecinin yürütülmesi sağlanacaktır.
Boşanma davasında genel olarak eşlerin evliliklerini yasal olarak bitirmiş olsa da bir diğerine maddi destek sağlaması gerekebilmektedir. Bunun için çalışan veya mal varlığı bulunan kişinin nafakayı ödemesi, kadın ve erkek fark etmeksizin bir diğerine olan sorumluluğunu yerine getirmesi zorunluluğu Türk Medeni hukukunda bulunmaktadır. Şiddetli geçimsizlik, zina ve aldatma durumlarında da velayetin kimde kalacağı konusunda yaşanan dava süreçlerinde de nafakanın verilmesi için gerekli olan dilekçe, dosya hazırlığı aynı zamanda mahkeme sürecinin takip edilmesi Tarsus boşanma avukatı tarafından yürütülerek, müvekkile detaylı bilgi verilecektir. Nafaka davası ve nafaka hakkı için de Asliye mahkemesine başvuru yapılması, dilekçe hazırlanması gerekebilmektedir.
Boşanma davası üzerinden yürütülmekte olan sadece eşlerin yasal olarak evliliklerinin sonlandırılması değildir. Yasal olarak sonlandırma aşamasında aynı zamanda mal mülk paylaşımı ve ortak malların bölüşülmesi gerekliliği bulunmaktadır. Bu dava sürecinde, eğer eşlerden biri tazminat davası açmamışsa, taraflardan birinin kendi parasıyla aldığı mal mülkler karşı tarafla bölüşülmemektedir. Tarsus boşanma avukatı, Mal mülk paylaşımının yapılması için eşlerin ortak olarak almış olduğu gayrimenkuller paylaşılabileceği üzerine bilgilendirecektir. Bunun aksine eğer tazminat davası açılırsa, eşlerden biri diğerine ait olan mal mülkün bir kısmını alabilir, tazminat davası da aldatma, zina veya haysiyetsiz hayat sürmesinin kanıtlanması durunda açılabilmektedir.
Velayet davası için eşlerin çocukların kimde kalacağı konusunda anlaşmazlık yaşaması gerekmektedir. Bu anlaşmazlık sorununda, eşlerden birinin maddi gelirinin olması, çocuklara bakabileceğine dair garantili bir işe sahip olması durumu göz önünde bulunmaktadır. Bu durumda mahkeme çocukların maddi olarak zorluk çekmeyeceği tarafa verilmesine yönelik bir sonuç verebilmektedir. Ancak taraflardan birinin kötü davranışlar sergilemiş ve suç işlemiş olması durumda direkt olarak karşı tarafa velayet verilebilir.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.