Aile, toplumu oluşturan ve insanlar arasında birlik duygusunu geliştiren en önemli yapıdır. Ancak zaman içerisinde çeşitli sebepler ile aile birliği dağılmakta ve eşler arasında boşanma durumu yaşanabilmektedir. Boşanma davaları anlaşmalı ve çekişmeli olarak iki şekilde gerçekleşmektedir. Anlaşmalı boşanma eşlerin karşılıklı olarak boşanmayı istemeleri ve her türlü maddi ve manevi menfaatlerinde uzlaştıkları ortak bir boşanma türüdür. Bu nedenle de iki taraf uzlaştığı için boşanma daha kısa sürede gerçekleşmektedir.
Eşlerin anlaşmalı boşanma davası açabilmesi için öncelikle her iki tarafında boşanmayı kabul etmesi gerekir. Ayrıca her türlü mal, nafaka, velayet gibi konularda uzlaştıklarını gösteren anlaşmalı boşanma protokolünü hazırlayıp imzalamaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra boşanma davası açıldıktan sonra her iki tarafında mahkemeye bizzat katılmaları gerekmektedir. Bu şartlar sağlandığı takdirde çiftler aile mahkemelerine bizzat başvuru yaparak ve dilekçelerini vererek anlaşmalı boşanma talep edebilmektedir. Anlaşmalı boşanmak isteyen çiftler diler ise süreci hızlandırmak ve daha güvenli bir şekilde işlemleri yürütmek için boşanma avukatı da tutabilmektedir. Genel olarak anlaşmalı boşanma diğer çekişmeli boşanmaya göre daha hızlı sonuç veren bir boşanma davası türüdür. Bu nedenle anlaşmalı boşanma davaları 1 ay ile 3 ay arası bir süreçte sonuçlanmaktadır. Ancak eşler anlaşmalı boşanmada yanlış beyanda bulunur ya da hukuki belgelerini doğru bir şekilde mahkemeye sunamaz ve anlaşmazlık yaşarlar ise davanın niteliği bir anda değişir.
Peki Çekişmeli Boşanma Ne Kadar Sürer? Gelin inceleyelim.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.