Boşanmak isteyen kişiler bu kararı karşılıklı olarak veya tek başına alabilmektedir. Boşanmanın ve anlaşmanın durumuna göre davanın süresi ve kaç celsede tamamlanacağı değişiklik gösterebiliyor. Tek celsede boşanmak için ne yapmalı; Boşanma davalarının hızlı sonuçlanması ve tek celsede tamamlanması için bilinmesi gereken bazı unsurlar var.
Sayfa İçeriği
Tek Celsede Boşanmak İçin Neler Gerekli?
Pek çok kişi boşanma karar verdiğinde kararın tek celsede sonuca ulaşmasını istemektedir. Fakat anlaşmazlık sebebiyle boşanma karar veren çiftlerin boşanma konusunda bir anlaşmaya varması oldukça zor bir durumdur. Tek celsede boşanmak için ne yapmalı; tek celsede boşanmak isteyen kişilerin kendi özgür iradeleri ile boşanma kararı vermeleri ve boşanmaya konu olan tüm hususlarda aralarında anlaşmaya varmaları gerekmektedir. Anlaşmaya varılması gereken hususlar nafaka, çocukların velayeti, kişisel ilişkiler, ziynet eşyaları ve mal rejiminden kaynaklı alacaklar olabilir.
Boşanma Protokolü düzenlendikten sonra eşlerin son 6 ay içerisinde oturdukları yerin aile mahkemesine boşanma başvurusu yapılmalıdır. Başvurunun ardından hâkim tensip zaptı düzenleyecek ve eksiklerin tamamlanmasını isteyecektir. Tüm eksikleri tamamlanarak duruşma gününde ve saatinde tarafların protokolün tüm hükümlerini kabul etmelerini beyan etmeleri sonucunda boşanma gerçekleşir. Tebliğ tarihinden sonraki 2 hafta içerisinde taraflardan herhangi bir tanesi kararı itiraz etmez ise tek celsede boşanma gerçekleşmiş olur.
Tek Celsede Boşanmak Ne Oluyor?
Boşanma davası açıldıktan sonra tek bir duruşmada sona ermesi durumu tek celsede boşanma olarak tanımlanmaktadır. Tek celsede boşanmak için ne yapmalı; tek celsede boşanma davasında sonuçlandığı durumları genellikle anlaşmalı boşanma davaları olmaktadır. Fakat nadiren de olsa çekişmeli boşanma davalarının da tek celsede tamamladığı olabilmektedir. Ancak çekişmeli boşanma davaları için tek celsede boşanma kararının verilmesi oldukça zor bir durumdur. Çekişmeli boşanma davalarında inceleme ve tahkikat aşamaları uzun sürdüğü için tüm işlemlerin tek celsede tamamlanabilmesi fazla karşılaşılmayan bir durumdur. Bu yüzden tek celsede gerçekleşe boşanma davaları çoğunlukla anlaşmalı boşanma davaları olmaktadır.
Tek Celsede Boşanma Kaç Gün Sürer?
Tek celsede boşanmak için ne yapmalı; tek celsede boşanma davasının sonuca varması için boşanma ile ilgili hususların belirtildiği bir protokol ile hazırlanması ve tarafların bunu imzalaması gerekmektedir. Duruşma gününde iki tarafından protokol şartlarını kabul ettiğini beyan etmesi durumunda boşanma gerçekleşir. Fakat duruşmadan sonraki 2 hafta içerisinde taraflardan birinin itiraz etme hakkı bulunmaktadır. İtiraz edilmez ise tek duruşmada boşanma gerçekleşmiş olur.
Tek Celsede Çekişmeli Boşanma Davası Olur mu?
Tek celsede boşanmak için ne yapmalı; teorik olarak çekişmeli boşanma davalarının tek celsede tamamlanabilmesi gerçekleşebilecek bir durumdur. Hadi at bunun için ben inceleme ve tahkikat aşamalarının aynı gelsene gerçekleşmesi ve delillerin incelenerek tek celsede karara verilmesi gerekmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında tekrar celsede sonuçlanma oldukça nadir ve zor bir durumdur. Bu sebeple tarafların boşanma için anlaşmaya varmaları tek celsede tamamlanması için daha doğru olacaktır.
Tek Celsede Boşanma Nasıl Olur?
Tek celsede boşanmanın olabilmesi için boşanmaya konu olan çiftin her iki tarafının da en uygun çözümün boşanma olduğuna ikna olması gerekmektedir. Tarafların varsa çocukların velayetleri hakkında karara varmaları gerekmektedir. Ayrıca çocukların görüş günleri, çocuğun oturacağı yer ve ihtiyaçları, çocuk ile olan kişisel ilişki süreleri gözden geçirilerek protokole eklenmeli protokolde belirtilen hususlar her iki taraf tarafından kabul edilmelidir. Velayet dışında karar verilmesi gereken diğer önemli husus nafaka durumudur. Taraflardan birinin nafaka ödeyip ödemeyeceği ve nafaka miktarının ne kadar olacağı protokol hususları arasında belirtilmelidir. Protokolde belirlenmiş olan tüm hususların iki taraf tarafından onaylanması durumunda tek celsede boşanma gerçekleşir.
Tek Celsede Boşanma Sebepleri Nelerdir?
Boşanma, evlilik birliğini sonlandırmak için mahkeme kararıyla gerçekleşen bir hukuki süreçtir. Türk hukukunda, boşanma davaları birçok farklı nedenle açılabilir ve tarafların bu nedenleri mahkemeye kanıtlaması gerekir. Bu sebeple çekişmeli boşanma sebeplerine bağlı davaların tek celsede bitmesi mümkün değildir. Ancak taraflar anlaşmalı bir şekilde boşanma kararı alabilirler ve bu süreci tek bir celse içinde tamamlayabilirler. İşte “Tek Celsede Boşanma Sebepleri Nelerdir?” sorusunun yanıtı:
– Anlaşmalı Boşanma tek celsede Taraflar evliliğin sona erdirilmesi konusunda anlaşırlarsa, anlaşmalı boşanma davası açabilirler. Mal paylaşımı, velayet, nafaka gibi konularda anlaşma sağlandığında, mahkeme bu anlaşmayı onaylayarak boşanmayı gerçekleştirebilir.