Yol, araç veya sürücüdeki eksiklikler yüzünden ülkemizde her gün çok sayıda trafik kazası yaşanıyor. Trafik kazaları sonucu binlerce insan sakat kalıyor ya da hayatını kaybediyor. Bu kazalar sonucu ortaya çıkan maddi ve manevi zararlar için açılan tazmin davaları ülkemizde görülen en yaygın hukuki sorunlardan biridir. Mağdurun ölümü ve bedensel hasarlar gibi maddi zararların yanı sıra mağdura yaşatılan üzüntü, endişe, korku, acı gibi manevi zararlar için de trafik kazası tazminat davası açılabilir.
Trafik kazalarında haklarında dava açılabilecek kişiler tespit edilirken kusur oranı, kazanın şekli gibi durumlar göz önünde bulundurulmalıdır. Borçlar kanununun 49. maddesine göre; kusurlu olarak veya hukuka aykırı bir davranışla başkalarına zarar veren bu zararı gidermekle sorumludur.
Borçlar kanununa göre trafik kazasına sebep olan kişi ya da kişilere tazminat davası açılabilir. Bu kişilere kusurları doğrultusunda haklı sebeple dava açılabilir. Birden fazla kişinin aynı zarara birlikte sebebiyet vermesi halinde haklarında borçlar kanununun 50 ve 61. madde hükümleri uygulanır.
Trafik kazası durumunda kullanılan araç sürücü üzerine kayıtlı değilse tazminat davası araç malikine yani trafik sicilinde kayıtlı olan aracı işletene açılmalıdır. Araç maliki yasaya göre kusursuz sorumludur. Örneğin; araç kullanan sürücü kusurlu olarak bir yayaya çarptı ise ve araç kendi üzerine kayıtlı değil ise dava aracı kullanan sürücüye yöneltilemez.
Kazayı yapan aracın trafik sigortası olarak bilinen zorunlu mesuliyet sigortasını yapan şirkete dava açılabilir. Bazı durumlarda kasko sigortasını yapan şirkete de dava açılabilir.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.