Yurtdışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları belirli işlemlerini bulundukları ülkelerdeki adli makamlar tarafından karar verilmesi için başvurmaktadır. O ülkenin adli makamı başvuran kişiler hakkında bu kararlar verilmesine rağmen egemenlik hakları nedeniyle ülkemizde herhangi bir yaptırım gücü bulunmamaktadır. Ülkemiz birçok ülke ile adli yardımlaşma anlaşması imzalamıştır. Bu ülkelerin listesi yeni anlaşma yapılan ülke oldukça konsolosluklar tarafından güncellenmektedir. Adli yardımlaşma antlaşması imzalanmış olsa da o ülkede verilen karar ülkemizde de yaptırım gücü için adli makamlar tarafından tanıma ve Tenfis davaları ile yabancı mahkeme kararlarının Türkiye de tanıtılması gerekmektedir.
Taraflar açısından ülkemizde yurtdışında verilen kararın tanıtılmamasının belirli sonuçları bulunur. Bu sonuçların başında verilen kararla ilgili ülkemizde herhangi bir işlem yapılamaz. Yapılmayan işlem nedeniyle çeşitli miras, borç, hukuki işlemlerin gerçekleştirilememesine neden olur. Yurtdışında adli makamlarca boşanma kararı verilen şahıslar yeni düzenlemelerle ülkemizde beraber veya avukatlar eşliğinde beraber başvuru yapılırsa belirli işlemler yaparak dava açmadan karar tanınabilmektedir. Beraber başvurma gerçekleşememe durumunda ise tanıma Tenfiz davası açılmasına gerekmektedir.
Yurtdışında verilen karar ülkemizde adli makamlara başvurularak tanıtılmaktadır. Bu işlem takibi gereken bir husustur. Taraflarca takip edilmeyen dava işlem görmemektedir. Ayrıca tanıtma işlemi uzun sürebilmekte, ara ara dava ile ilgili çeşitli işlemler gerekebilmektedir. Bu işlemin en kolay şekilde yapılabilmesi avukata vekâlet vererek yapılabilir.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.