Sayfa İçeriği
Yurtdışındaki Mahkemeden Alınan Karar İle İlgili Ne Yapılmalıdır?
Yurtdışındaki Mahkemeler Tarafından Verilen Kararlar
Yurtdışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları belirli işlemlerini bulundukları ülkelerdeki adli makamlar tarafından karar verilmesi için başvurmaktadır. O ülkenin adli makamı başvuran kişiler hakkında bu kararlar verilmesine rağmen egemenlik hakları nedeniyle ülkemizde herhangi bir yaptırım gücü bulunmamaktadır. Ülkemiz birçok ülke ile adli yardımlaşma anlaşması imzalamıştır. Bu ülkelerin listesi yeni anlaşma yapılan ülke oldukça konsolosluklar tarafından güncellenmektedir. Adli yardımlaşma antlaşması imzalanmış olsa da o ülkede verilen karar ülkemizde de yaptırım gücü için adli makamlar tarafından tanıma ve Tenfis davaları ile yabancı mahkeme kararlarının Türkiye de tanıtılması gerekmektedir.
Tanıma ve Tenfiz Yapılmamasının Sonucu Nedir?
Taraflar açısından ülkemizde yurtdışında verilen kararın tanıtılmamasının belirli sonuçları bulunur. Bu sonuçların başında verilen kararla ilgili ülkemizde herhangi bir işlem yapılamaz. Yapılmayan işlem nedeniyle çeşitli miras, borç, hukuki işlemlerin gerçekleştirilememesine neden olur. Beraber başvurma gerçekleşememe durumunda ise tanıma Tenfiz davası açılmasına gerekmektedir.
Tanıma Davaları
Yurtdışında verilen karar ülkemizde adli makamlara başvurularak tanıtılmaktadır. Bu işlem takibi gereken bir husustur. Taraflarca takip edilmeyen dava işlem görmemektedir. Ayrıca tanıtma işlemi uzun sürebilmekte, ara ara dava ile ilgili çeşitli işlemler gerekebilmektedir.