Arabuluculuk 40 yılı aşkın süredir Avrupa da ve Amerika da uygulanan alternatif uyuşmazlık çözüm yoludur. Ülkemizde ise 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanuna ile 22.06.2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Mersin Arabulucu ise Mersin ilinde görev yapan arabulucular kastedilmektedir. Aşağıda kısaca yeni getirilen arabuluculuk sistemi ile ilgili bilgiler paylaşacağız.
Arabulucu Mersin sistematik teknikler uygulayarak, görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getiren, onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini sağlamak için aralarında iletişim sürecinin kurulmasını gerçekleştiren, tarafların çözüm üretemediklerinin ortaya çıkması hâlinde çözüm önerisi de getirebilen, hukukçudur.
Arabuluculuk ihtiyari ve zorunlu olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İhtiyari arabuluculuk ; taraflar için kanunen görülen bir zorunluluk olmamasına rağmen tarafların iradi olarak arabulucuya başvurması sonucu yapılan faaliyettir. Zorunlu arabuluculuk ise çeşitli kanunlarla dava ön şartı olarak arabulucuya başvuru zorunluluğu getiren uyuşmazlıkların çözümünde kullanılan faaliyettir.
İş kanunundan kaynaklanan alacak davaları ve Ticaret Kanunun 4 üncü maddesinde ve diğer kanunlarda belirtilen ticari davalardan, konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri hakkında dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır.
Kanunda arabuluculuğun dava şartı olarak görüldüğü davalarda arabulucuya başvurmadan dava açmak davanın reddini gerektirecektir. Bu durumda ödediğiniz harçlar yanacak , tekrardan dava açmak zorunda kalacaksınızdır.
Arabuluculuk bulunduğunuz ilde bulunan Arabuluculuk Bürosundan yazılı bir form ile başvurabilirsiniz.
Hayır ödemezsiniz. Arabuluculuk sonunda anlaşılamaması halinde arabulucu ücretini devletten karşılamaktadır.
Hayır değilsiniz. Fakat bu nokta da hatırlamak gerekir ki , hiçbir mahkeme ve yargı organına avukatla katılma zorunluluğunuz yoktur. Avukatla katılma sebebi hakkınız olanı en yüksek şekilde almanızı sağlamaktır. Bu nokta da arabuluculuk görüşmelerine de avukatla katılmakta büyük fayda vardır.
Arabuluculuk faaliyeti sonrasında anlaşılması durumunda hazırlanan tutanak mahkeme hükmü yerine geçmektedir ve aksi ispat edilemeyen belgedir. Yani örnek olarak bir işveren işçisine arabuluculuk görüşmesi sonrası 1.000 TL kıdem tazminatı öderse ve işçi bunu kabul edip imzalarsa , işçi artık kıdem tazminatı için asla bir daha dava açamayacaktır. Bu nokta da taraflar uzun ve masraflı bir yargılama yerine çok kısa sürede çözüme ulaşacaklardır.
Arabulucu faaliyeti iş hukuku uyuşmazlıklarında 3+1 hafta , ticari uyuşmazlıklar da ise 6+2 hafta sürmektedir.
Arabuluculuk ücreti her yıl Arabuluculuk Ücret Tarifesi ile belirlenmektedir.
Dava şartı olan arabuluculukta arabulucu bulmak için Mersin Adliyesi içinde bulunan Mersin Arabuluculuk Bürosuna yazılı başvuru yapabilirsiniz.
İhtiyari arabuluculuk için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.