Pek çok kişi Türkiye’de oturma izni alarak, Türkiye’ye yerleşme, çalışma veya öğrenim görme amacıyla altı ay içinde üç aydan fazla kalma izni istemektedir. Burada oturma izni, ülke sınırları içerisinde yaşamanıza, okumanıza, aile kurmanıza, Türk ehliyetine geçmenize, vergi numarası almanıza, banka hesabı açmanıza, mülk satın almanıza, yatırım yapmanıza ve çok daha fazlasına olanak sağlar. Türkiye ‘yede oturma izni uzatma sayesinde kurmak istediğiniz işleriniz için de vakit bulmanız mümkün olacaktır.
Oturma izni uzatması yani geçici ikametgah izni uzatma yapmak isteyen kişiler Türkiye’de daha fazla kalabilmektedir. Bunun için de hangi yöntemlerin izlenmesi gerektiği önemli bir konudur.
Türkiye’de ikamet edebilmek için oturma izni alınmalıdır. Bunun için bir takım prosedürü izlemeniz gerekiyor. Bu işlemler için öncelikli olarak , Türkiye'ye ayak bastıktan sonraki ilk bir aylık zaman zarfında oturma iznine şahsi olarak başvurmanız gerekir. Ne tür oturma iznine başvurmak istediğinize karar verdikten hemen sonra T.C. İçişleri Bakanlığı'nın internet adresinde bulunan çevrimiçi başvuruyu doldurmanız mümkündür. Ad ve soyadınızı, doğum tarihinizi, ailenizin adlarını, vatandaşlık bilgilerinizi ve iletişim numaranızı vermeniz istenmektedir.
Ardından “Merkezi Randevu Sistemi” web sitesine giderek size en yakın Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ofisinden randevu almalısınız. Daha doğru anlatmak gerekirse, Türkiye'de iken gerekli olacak bilgilerinizi ve ikamet adresinizi belirlenen bir forma doldurmanız gerekecektir. Bu aşamadan sonra da gerekli evrakları teslim ederek oturma izni alabilir veya uzatma işlemlerini danışabilirsiniz.
Her ne kadar anlatımda kolay gözükse de uygulamada süreçte bir çok sıkıntı çıkmaktadır. Bu sebeple tüm bunları kendiniz yapmanız yerine bir avukat eşliğinde de yapabilirsiniz. Oturma izni uzatma yani geçici ikametgah izni uzatma avukat eşliğinde de yapılabilmektedir. Bu durumda tek yapmanız gereken tüm bu işlemleri yapmaya yetki sağlayacak bir vekaletnameyi noterden düzenlettirmektir. Kişi yabancı vatandaş ise de noterde hazırlanacak bir vekaletname ile bu işlem yapılabilmektedir.
Oturma izni başvurusu için aldığınız randevu zamanı geldiğinde size en yakın Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'ne gerekli evrakları teslim etmeniz gerekecektir. Burada oturma izni için gerekli belgeler şu şekildedir:
•Türkiye’de gerekli olan oturma izni başvuru formu .
•Türkiye şartlarına göre dört adet biyometrik fotoğraf.
•Orijinal pasaport .
•Pasaport veya seyahat belgesinin onaylı kopyaları
•Kalacağınız dönemde sizlere gerekli olan teminatın belgesi. Türkiye'de geçirdiğiniz her ay için bankanızda en az 500€ olduğunu kanıtlamanız veya bu tutarı aylık olarak alacağınıza dair kanıt sunmanız gerekir.
•Sağlık Sigortasının Kanıtı.
Bu belgelerin doğru bir şekilde ibraz edildiğinden emin olunması gerekmektedir.
Türkiye'de oturma izninin geçerliliği, sahip olduğunuz oturma izninin cinsine göre aşağıdaki gibi farklılık gösterebilir,
•Kısa dönem oturma izinleri tek seferde en çok iki yıl süre ile verilir.
•Uzun dönem oturma izinleri belirli bir süre olmadan verilmektedir.
•Öğrenciler için oturma izninin geçerliliği eğitim gördükleri süreye bağladır. Eğitim süreniz bir yıldan az ise oturma izni süresi öğrenim süresini aşamaz.
•Aile olan topluluklar için oturma izni tek seferde başvurulduğunda üç yılı geçmemek üzere verilebilir.
•İnsani oturma izni en çok bir yıl süreyle verilmektedir. Aynı şekilde uzatılması da tek seferde mümkündür.
Türkiye'de oturma izninin geçerliliği, sahip olduğunuz oturma izninin cinsine göre aşağıdaki gibi farklılık gösterebilir,
•Kısa dönem oturma izinleri tek seferde en çok iki yıl süre ile verilir.
•Uzun dönem oturma izinleri belirli bir süre olmadan verilmektedir.
•Öğrenciler için oturma izninin geçerliliği eğitim gördükleri süreye bağladır. Eğitim süreniz bir yıldan az ise oturma izni süresi öğrenim süresini aşamaz.
•Aile olan topluluklar için oturma izni tek seferde başvurulduğunda üç yılı geçmemek üzere verilebilir.
•İnsani oturma izni en çok bir yıl süreyle verilmektedir. Aynı şekilde uzatılması da tek seferde mümkündür.
Türkiye kısa dönem oturma izni, en sık talep edilen ve uzatılan izin türüdür. Bu oturma iznini aşağıdaki nedenlerden herhangi birine özgü alabilirsiniz:
•Üniversite veya kuruluşlardan gelen bilimsel araştırmacılar için verilen izin
•Ticari anlamda iş yapan veya kurmayı isteyenler için
•Öğrenci dil ve benzeri eğitim değişim programları için
•Turistik gezme amacı için
•Hastalık tedavisi görmek için
Bir Türk vatandaşının yabancı eşine, reşit olmayan çocuklarına ve bakmakla yükümlü olduğu yabancı çocuğuna aile ikamet izni verilebilir. Aynı zamanda oturma izni için gerekli evrak ve gelirlerinde yerine getirilen şartları barındırması gereklidir.
Türkiye'de ilk öğretim veya orta eğitim kurumlarına kayıtlıysanız bu izni alabilirsiniz. Öğrenim sürenizin uzaması gibi farklı durumlar için de oturma izni uzatma başvurusunda bulunmanız mümkündür. Bu sayede daha uzun süre Türkiye’de kalabilirsiniz.
Türkiye'de Türk makamları tarafından verilen oturma izni kapsamında en az sekiz yıl kesintisiz ikamet ettiyseniz, süresiz geçerliliği olan uzun dönem Türk oturma izni başvurusunda bulunabilirsiniz.
Mülteci, şartlı mülteci ve ikincil koruma statüsü sahipleri, insani ikamet izni sahipleri ve geçici koruma statüsü sahipleri olarak Türkiye'de belirtilen süre boyunca ikamet ettiyseniz, başvuruda bulunamazsınız.
Turistik oturma izni, Türkiye'de 2 yıla kadar yaşama iznidir ve yenileme hakkı vardır. Turizm amacıyla kalmak isteyenlere, çocukları ilkokula başlayacak olanlara, iş arayanlara veya Türk şirketi kurup istihdam yaratmak isteyenlere verilir. Başvuruda, değerlendirme için kalma nedeninizi, ne zaman kalmak istediğinizi, nerede kalacağınızı ve ne kadar kalacağınızı belirtmeniz gerekmektedir.
Türkiye'ye turist vizesi ile giriş yapan ve turist ikamet izni kimlik kartı alan yabancılar, izin süresi dolmadan Türkiye'de iş bulabilirler. İşe girdikten sonra yabancı çalışma izni kimlik kartını almak için işvereni ile Çalışma Bakanlığı'na başvurabilirsiniz.
Türkiye'de iş kurmak ve bu ülkede kısa bir süre geçirmek isteyen yabancı girişimcilerin en fazla bir yıl geçerli olan kısa dönem ikamet izni almaları ve bu süreden sonra uzatmaları veya daha uzun süre kalmak için Türkiye'de uzun dönem oturma izni almaları gerekir. Oturma izninin uzatılması ile kişiler uzun süre burada ikamet edebilir ve iş kurma avantajına da sahip olurlar. Bu ülkede oturma izni almanın kolay bir sürecinden faydalanmanız için bir Türk avukatın size hukuki danışmanlık sunabileceğini hatırlatırız . Hukuk büromuz geçici ikametgah izni uzatma, oturum izni uzatma konularında uzmandır. Türkiye'ye gelen yabancılara bu hizmeti vermektedir. Ayrıca Türkiye'de yapılacak iş ve işlemlerde iş ortaklığı kurmaktadır. Oturum izni alımı yanında Türk Vatandaşlığı başvurusu hakkında detaylı bilgi içinde web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.