Evlilik süreci heyecanlı ve mutluluk veren bir süreç olmasına rağmen en az evlenmek kadar doğal olan boşanma süreci bunun tam aksi yorucu, yıpratıcı ve üzüntü veren bir süreçtir. Eşler arasında yaşanan problemlerin yoğunluğu ya da evlilik birliğinin sona ermesine neden olan durumlar çiftleri hem fiziki hem de ruhsal açıdan oldukça yorar.
Sayfa İçeriği
Anlaşmalı Boşanma Davalarında Hak Mahrûmiyetlikleri
Bir de çiftin müşterek çocukları varsa süreç başlı başına bir problem halini alır çünkü boşanma davasının içine bir de velayet hakkı konusu girer. Boşanma kararı alan çiftler anlaşmalı boşanma davalarında genellikle bir Adana boşanma avukatı ile süreci yönetmekten kaçınır, kendileri bu durumun üstesinden gelmek isterler ancak her davada olduğu gibi anlaşmalı boşanma davalarında da hak mahrûmiyetlikleri yaşanabilmektedir. Çiftlerin kendi arasında yaptığı ayrılık protokolünün tarafların lehine hazırlanmasından sürecin hızlı ve hukuki açıdan sorunsuz tamamlanmasına kadar tüm işlemlerde hukuki destek gerekir sonuçta bunlar uzmanlık, bilgi ve tecrübe gerektiren konulardır.
Boşanma Süreci İki Nedene Dayanır
Türk Medeni Kanunu boşanma sürecini iki nedene ayırmaktadır, özel ve genel nedenler şeklindeki nedenler arasında olan özel nedenler aldatma, hayata kast etme, haysiyetsiz bir hayat sürme, eşin kötü ve onur kırıcı davranışları, suç işlemesi ve akıl hastalıklarıdır. Genel boşanma sebepleri ise hukukta evlilik birliğinin temelinden sarsılması olarak tanımlanan şiddetli geçimsizliktir. Adana boşanma avukatı çiftlerden aldığı bilgiler çerçevesinde boşanma davasını bir ya da birkaç farklı nedene dayandırarak açmalıdır çünkü hukuki açıdan herhangi bir nedene dayanmayan boşanma davaları ret edilir.
Yetkili Mahkeme Aile Mahkemesidir
Eşler kendi aralarında sorun yaşamadan daha fazla yara almadan boşanmak istiyorsa anlaşmalı boşanma davası açılır, bu dava türü daha az acılı ve daha kısa süreli ve daha zahmetsizdir. Ama taraflar kendi aralarında nafaka, mal paylaşımı, çocukların velayeti gibi konularda bir anlaşmaya varamazlarsa bu durumda açılması gereken boşanma davası türü çekişmeli boşanma davasıdır ve bu durumda konusunda uzman bir Adana boşanma avukatı ile süreç yönetilmelidir. Boşanma davaları aile mahkemelerinin yetkili olduğu davalardır ancak aile mahkemesi olmayan adliyelerde asliye hukuk mahkemeleri aile hukuk mahkemelerinin davalarını ilgilendiren davalara bakarlar.
Çekişmeli Boşanma Davalarında Süre Uzundur
Türkiye’nin her yerinde ki aile mahkemesine boşanma davası açılmaz eşlerin ya da bir eşin en az 6 aydır ikamet ettiği şehirde bulunan mahkemelerde dava açılır. Boşanma davasını açmak için çok iyi bir hazırlık aşaması yaşanmalı, hazırlanacak boşanma davası dosyasında mahkeme için önemli olan her konuda bilgi, belge, delil ve gerekirse tanık bulunmalı. Dava dosyası ve boşanma dava dilekçesi ile gerekli tüm ekleri adliyelerde bulunan tevzi bürolarına sunulur ve gereken ücret ödenir bunların tamamlanması halinde yargı süreci başlatılır. Mahkemenin iş yoğunluğuna göre anlaşmalı boşanma davaları bir hafta ila 1 ay gibi süreçte gerçekleşirken çekişmeli boşanma davalarında bu süreç iki yılı bulabilir bu noktada devreye Adana boşanma avukatı girer.
Davayı Açan Taraf Değil Haklı Olan Kazanır
Boşanma avukatı dava günün belirlenmesi ve kısa sürede tamamlanması adına hukuki açıdan gerekeni yapar. Boşanma davalarında davayı ilk açan haklıdır şeklinde yanlış bir kanaat vardır oysa davayı açan taraf değil davayı haklı olan ve savunmasını buna göre yapan taraf kazanır. Yargılama aşamasında suçlu tarafın tespitinin tam yapılması, delillerin eksiksiz sunulması ve dilekçe teati aşamasına dikkat eden her zaman davanın lehine sonuçlanmasını sağlar. Boşanma davalarında tarafları temsilen mahkemelere avukatlar katılır ancak bir avukat ile anlaşmayan tarafın mahkemeye bizzat katılması ve verile ara kararları tatbik etmesi gerekir. Şayet boşanma davasında bir feragat söz konusu olursa yani taraf boşanma talebini geri çekerse aynı nedenlerden dolayı bir daha boşanma davası hakkı elde edemez bunun için feragat kararının da Adana boşanma avukatı desteği ile yapılması gerekir.
Adana Boşanma Avukatı Aslında Bir Savunma Avukatıdır
Aile mahkemesini ilgilendiren dava türleri sadece boşanma davaları değildir. Velayet, nafaka, mal paylaşımı, maddi veya manevi tazminat, kadın hakları, evlat edinme, babalık davası, miras gibi birçok konu aile mahkemesi dava konularıdır ve iyi bir aile mahkemesi avukatı her bir dava türünde bilgili, donanımlı ve tecrübeli olmalıdır. Her biri kendi açısından son derece önemli olan bu davalarda Adana boşanma avukatı müvekkilinin hakkını koruyan, hak mahrumiyeti yaşamasının önüne geçen ve dava sürecinin lehine sonuçlanmasını sağlayan aslında bir savunma avukatıdır. Ve görevi şartları ve işleyişi müvekkil lehine yönetmektir.