Türk Medeni Kanununda aile konutu ile ilgili birçok kavram geçmektedir fakat aile konutunun ne olduğu ile ilgili tam bir tanıma yer verilmemiştir. Aile konutu demek, eşlerin ve çocukların ortak olarak yaşadıkları yere denmektedir.
Eşlerin çocukları ile ya da çocuksuz yaşadığı konuta aile konutu denmektedir ve bu konuta şerh koyulabilir. Konutun şerh konutu yapılması ile birlikte konutu eşlerden biri diğerinin bilgisi ve rızası olmadan satamamaktadır. Aile konutu şerhi nedir, konutun maliki olan eş bile olsa diğerinin rızası olmadan satışının gerçekleştirilememesidir.
Türk Medeni kanununun 194. Maddesinde belirtildiği üzere eşlerden herhangi birisi, diğerinin bilgisi ve rızası olmadan evde bulunan kira sözleşmesini iptal edemez ya da evin satışını gerçekleştiremez. Aile konutu olarak kullanılan evin satışını ya da devrini yapamaz ve hakları kısıtlayamaz.
Türk Medeni Kanunu’nun 194. Maddesine göre aile konutu olarak kullanılan konutun sahibi olmayan eş, tapu müdürlüğüne giderek tapu üzerine şerh konulmasını talep edebilmektedir. Eğer aile konutu diğer eş tarafından kiralanması üzerine birlikte oturuluyor ise kira sözleşmesinde adı geçmeyen eş, ev sahibine bilgilendirme yaparak kira sözleşmesinde taraf olarak eklenebilir.Aile konutu şerhi nedir; gerek kiralanarak oturuluyor olsun, gerekse ev sahibi olarak oturuluyor olsun eşlerin birlikte yaşadığı konut eğer tapu müdürlüğüne gidilerek tapuya aile şerhi hükmü ekletildi ise bir eşin diğer eşin bilgisi olmadan satışı kabul edilmemektedir. Aile konutu şerhinin tapuya eklenmesi sayesinde ev sahibi olmayan eş ister kirada ister ev satışında söz sahibi olmaktadır.
Boşanma davası açılmadan önce konut tapusu üzerine aile şerhi hükmü ekletilmemiş olabilmektedir. Bu durumda boşanma davası açıldıktan sonra ev sahibi olmayan eş, mahkemeden diğer eşin konutu satmaması için aile konutu şerhi hükmü ekletilmesini talep edebilmektedir. Aile konutu şerhi nedir; Eşin bu talebi üzerine mahkeme tarafından tapu müdürlüğüne yazı gönderilir ve ilgili konutun tapusuna aile şerhi ibaresi ekletilir. Bu şekilde evin sahibi olan eş, diğer eşin rızası olmadan aile konutunun satışını ya da devrini yapamayacaktır. Aile konutu şerhi ekletmek boşanma davasının devamı ya da bir parçası halinde değildir. Bu yüzden aile konutuna şerh ekletmek bir harca tabi tutulmuştur.Aile konutu şerhi nedir; boşanma davası devam ederken eşin kötü niyetli olarak oturulan konutu ya da sahibi olunan farklı bir konutu satarak daha fazla maddi kazanç elde etmesini engellemek için kullanılan yasal bir düzenlemedir. Bu şekilde diğer eşin hak kaybına uğraması engellenmektedir.
Boşanma davası kesin olarak sonuçlandıktan sonra söz konusu olan ev, eşler artık bir arada oturmadığı için bir anlam ifade etmeyecektir. Eşlerden birisi boşanma ilanı ile birlikte tapu müdürlüğüne giderek aile konutu şerhinin kaldırılmasını talep edebilmektedir. Bu şekilde tapu müdürlüğünce aile konutu şerhi hükmü kaldırılabilir.
Eşler boşanmaları ile beraber evde kimin kalacağına ortak olarak karar verebilirler. Aile konutu şerhi nedir, evde kalmasına karar verilen eş tapu müdürlüğü aracılığı ile konuta yine şerh konulmasını isteyebilir. Eşlerin evde kimin kalacağına ortak olarak karar verememesi durumunda mahkeme tarafından eşlerin durumu değerlendirilerek karar verilebilir. Bu durumda da hakim tarafından karar verilerek eşlerden birinin evde kalması sağlanır. Bu şekilde de mahkeme aracılığı ile tapu kütüğüne aile konutu şerhi ekletilebilir. Bunun haricinde konutta eşler boşanmadan önce kiracı olarak oturuyor ise boşanma gerçekleştikten sonra da kira sözleşmesinde adı geçmeyen eş mahkeme tarafından aynı evde kalmaya devam ettirilebilir. Bu durumda da kiralayan eşin hakları bir zarara uğramayacak şekilde mahkeme tarafından bir düzenleme yapılmaktadır. Boşanma davası sonuçlanması ile beraber mahkeme tarafından ister ev sahibi olunsun ister kira olsun her iki durumda da düzenleme yapılıp her iki tarafın da hakları korunmaktadır.
Peki Kadın Boşanma Davası Açarsa Hakları Nelerdir? Gelin inceleyelim.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.