Boşanma Davasında Mahkeme Masraflarını Kim Öder? Gelin inceleyelim.
Sayfa İçeriği
Boşanma Davasında Mahkeme Masraflarını Kim Öder?
Dava açmaya karar veren veya eşi tarafından boşanma davası açılmış olan kişiler mahkeme masraflarını kimin ödeyeceği konusunda merak duymaktadır.
Harç ve Yargılama Giderleri Kim Tarafından Ödenir?
Boşanma davasının açılması sırasında ilk olarak ödenecek tutar mahkeme başvuru harcı olmaktadır. Bu başvuru harcı 2020 yılı için 45 Türk lirası olarak belirlenmiştir. Boşanma dilekçesi verilirken harç peşin olarak tahsil edilmektedir. Ayrıca dilekçenin verilmesini takip eden aile mahkemesinin hesaplamasını yaptığı yargılama giderlerinin de ödenmesi gerekmektedir. Bu giderlerin miktarının ne kadar olacağı davanın durumuna göre değişiklik gösterebilir. Boşanma davasında mahkeme masraflarını kim öder; masrafların kim tarafından ödenmesi gerektiği durumu davanın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Tarafların anlaşmasına göre tek kişi tarafından veya iki kişi tarafından ödeme yapılabilmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Davalarında Masrafları Kim Öder?
Boşanma davasında mahkeme masraflarını kim öder; anlaşmalı boşanma davalarında masrafların kim tarafından ödeneceği durumu tarafların kendi kararlarını bağlıdır. Taraflar masrafları görüşme konusunda anlaşabileceği gibi iki tarafında rıza göstermesi durumunda masraflar tek bir kişi tarafından da ödenebilmektedir. Yani masraflar davacı ve davalı arasında bölüşülebileceği gibi sadece davacı veya sadece davalı tarafından da ödenebilir. Tek bir kişinin masrafları üstleneceği durumunda ikisinin de bu duruma rıza göstermesi gerekmektedir.
Çekişmeli Boşanma Davalarında Masrafları Kim Öder?
Boşanma davasında mahkeme masraflarını kim öder; boşanma için açılan davalarda mahkeme masraflarını hangi taraf tarafından ödeneceği konusunda en önemli husus boşanmanın türü konusunda ortaya çıkıyor. Masrafları kimin ödeyeceği konusu boşanmanın anlaşmalı mı yoksa çekişmeli mi olacağı durumuna göre değişiklik göstermektedir. Çekişmeli boşanma davalarında mahkeme masraflarının davayı açan taraf yani davacı tarafından ödenmesi gerekmektedir. Davanın kazanılması durumunda yargılama giderlerinin bir kısmı karşı taraftan alınabilmektedir. Yani en başta masraflar davacı tarafından ödenmiş olsa bile dava sonucuna göre masraflar davalıdan talep edilebiliyor. Fakat bunun için bu talebin dava dilekçesinde belirtilmiş olması gerekmektedir.
Boşanma Davalarında Hangi Masraflar Çıkıyor?
Boşanma davasında mahkeme masraflarını kim öder; boşanma davaları konusunda boşanmanın çekişmeli olması durumunda davacı tarafından, boşanmanın anlaşmalı olması durumunda kişilerin kendi kararlarına bağlı olarak ödenmesi gereken bazı masraflar bulunmaktadır. Bu masrafların en başında mahkeme başvuru harcı geliyor.
Boşanma dilekçesinin teslim edilmesi ile birlikte ödenen mahkeme başvuru harcına ek olarak başka yargılama masrafları da ortaya çıkmaktadır. Bu yargılama masrafları için dava sürecinin gereksiz yere uzamaması amacıyla peşin olarak davacıdan ortalama bir ücret talep edilmektedir. Bu talep edilen avans ücret çekişmeli boşanma davalarında genellikle 250 Türk lirası civarında olmaktadır.Boşanma davası için bilirkişi delili gerekiyorsa ortalama 400 Türk lirası masraf ortaya çıkmaktadır. Boşanma davalarının keşif deliğine dayanması durumunda ortalama olarak 500 Türk lirası daha masraf eklenmektedir.
Boşanma davası için tanık delili ile kullanılması durumunda kullanılan her tanık için ortalama 50 Türk lirası masraf gerekecektir. Tüm bu delilerim boşanma dilekçesi içerisinde net bir şekilde belirtilmesi önem arz etmektedir. Delilere masraflarının ödenmemiş olması durumunda hâkim tarafından deliller geçersiz sayılmaktadır. Genel olarak bu masrafların anlaşmalı boşanma davalarında daha düşük olduğunu söyleyebiliriz. Çekişmeli boşanma davaları ise daha fazla delil gerektirdiği için yapılması gereken masraflar daha yüksek tutarlarda olmaktadır.