Boşanma Davasında Verilen Karar Ne Zaman Kesinleşir?

Boşanma davasında verilen karar ne zaman kesinleşir? Boşanma davası sonucunda ilgili taraflara gerekçeli karar yazılmaktadır. Kapalı tebligat şeklinde kişilere gönderilmektedir.

Boşanmanın Netleşme Aşamaları

Tebliğ işlemi yapıldıktan sonra 2 hafta olacak şekilde istinaf süresi oluşturulmuştur. İstinaf süresi içinde kişiler farklı davranışlarda bulunabilirler.

İşlem Yapılmadığı Takdirde Gerekçeli Kararın Durumu

Boşanma davasında verilen karar ne zaman kesinleşir? Taraflardan herhangi birinin tebliğ edilen karar için işlem yapmama durumunda kararın kanun yollarına götürülmemesinden dolayı kesinliğe varılır. Ancak bu durum iki haftayı aşan durumlar için geçerlidir.

Tarafların İstinaf Edip Etmemeleri

Boşanma davasında verilen karar ne zaman kesinleşir? Her iki taraf iki hafta olarak verilen istinaf süresi içinde beklemek istemeyebilir. Bu nedenle yazılı bir şekilde kararı istinaf etmeyeceğim uygulanmasını istiyorum şeklinde bir ifadeyle kararın kesinleşme işlemi yapılır. Ancak her iki taraf için bu dilekçenin yazılmış olması gereklidir. Onay verildiği takdirde iki haftadan daha az süre içinde işlemler tamamlanır.

Kararı İstinafa Sunulduğunda Kesinleşme Durumu

Boşanma aşamasında taraflardan biri veya her ikisi de verilen kararın doğru olmadığını savunuyorsa istinaf kanun yolunu kullanabilirler. Bulunan iki hafta içinde istinaf dilekçesi mahkemeye sunmak gerekir. Aynı zamanda gereken harç ve giderler yatırılır. Karar Bölge Adliye Mahkemesi tarafından incelenmeye alınır.

Boşanma Davasında Verilen Kararında Beklenilen Süre

Boşanma davasında verilen karar ne zaman kesinleşir? Gerekçeli karar yazıldıktan sonra en az bir ay içinde sonucun kesinleşme işlemi yapılır. Ancak mahkeme kararının kesinleşmesi için farklı yollar da bulunmaktadır.

Boşanma Davasında Verilen Karar Ne Zaman Kesinleşir?

Mahkeme kalemine giderek kararın kesinleşme durumunu öğrenebilirsiniz. Eğer anlaşmalı boşanma davasından çıktıysanız ilgili kalemden gerekçeli kararın ne zaman düzenleneceği konusunda bilgi alabilirsiniz. Belirtilen tarihte giderek yapılan gelişmeleri öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda internet üzerinden hızlı ve pratik bir şekilde işlemleri yapabilirsiniz. E devlete giriş yaparak gerekçeli karar yazıldı ibaresini görmeniz mümkündür.

Boşanma Davasında Verilen Kararın Hızlı Bir Şekilde Kesinleşmesi Nasıl Sağlanır?

Kararı öğrendikten sonra taraflar kimlik fotokopilerini hazırladıktan sonra istinaf yolunu istemediğinizi belirtmeniz gereklidir. Dilekçe yazarak kararın kesinleşmesini istediğinizi açık ve net bir şekilde belirtebilirsiniz. İlgili kaleme müracaat ederek belgeleri teslim edersiniz. İlk önce tebliğ sonrasında ise dilekçeler havale yapılarak dosyalara eklenecektir. Bu aşamalar bittikten sonra boşanma kararı kesinleşmiş olacaktır. İstinaf kanunundan feragat ettiğinizi belirttiğiniz gün ve tarih boşanma tarihinin kesinleşmiş halidir. Mahkeme tarafından tarafların hazırladığı dilekçe üzerine kesinleşme şerhi hazırlanmaktadır.

Kararın kesinleşmiş hali nüfus idaresine gönderilmektedir. İşlemler yapıldıktan sonra nüfus kayıtlarında gerekli değişiklikler yapılacaktır. Taraflar boşanmak istediğini söylese de tebliğ edilmesi gereklidir. Kararın kesinleşme durumu konu uyuşmazlığının sona erdiğini herhangi bir kanun yoluna gidilmeyeceği anlamına gelir. Kararın açıklanan bu haliyle sonuç doğuracağı anlamına gelir. Aynı zamanda mahkeme tarafından kesinleşen bir kader sonrasında temyiz veya istinafa gitmek mümkün değildir. Durum netleştikten sonra üst mahkemeden incelenmesini isteyemezsiniz. Açıklama yapıldıktan sonra ilgili taraflar ve muhatap olan herkes bu kararın sonucuna uymak zorundadır.

Taraflar için bağlayıcılık bulunmaktadır. Eğer taraflar kesinleşen karara uymuyorsa hukuki veya cezai işlem yapılmaktadır. Aynı zamanda idari kişi tarafından da uyum zorunluluğu bulunmaktadır. Boşanma davasında verilen karar ne zaman kesinleşir; Mahkeme tarafından belirlenen kesinleşme şerhi kararın hangi şekillerde ve hangi tarihte kesinleştiğini gösteren yazılı bir kayıt türüdür. Boşanma kararını bildirme işlemi sizin tarafınızdan değil mahkeme tarafından yapılmaktadır. Dava sonrasında sizin yapacağınız herhangi bir işlem bulunmamaktadır.

Gerekçeli kararın taraflara tebliği dilekçesi örneği için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

“Boşanma Davasında Verilen Karar Ne Zaman Kesinleşir?” üzerine 2 yorum

  1. Merhaba 2023 şubat ayında anlaşmalı boşanmam gerçekleşti e devlette karara çıkmış diyor ama ben kimliğimi değiştiremiyorum ne yapmalıyım bunun için ?

    Yanıtla
    • İşbu mesleki makale/dilekçe, iş ve gelir elde etme amacı güdülmeksizin meslektaşlarımıza yardımcı olmak hazırlanmış ve yayımlanmıştır. Lütfen ücretli avukatlık hizmeti almak, danışmak ve bilgi almak için şahsi avukatınıza ulaşınız.

      Yanıtla

Yorum yapın

Open chat
Merhaba 👋
Size yardımcı olabilir miyiz?
Hemen Ara