Sayfa İçeriği
Devremülk Sözleşmesi İptal Edilebilir mi?
Devre mülk denilince akla genelde mağdur edilmiş vatandaşlar gelmektedir. Bunun sebebi çoğu devre mülk satış firması ve bu firmalara aracılık yapan firmanın alıcılarına karşı yanıltıcı ve aldatıcı satış yöntemleri kullanarak satış yapmalarından ileri gelmektedir. Çoğu devre mülk alıcısı henüz görmediği, yalnızca satış firmaları tarafından tanıtıldığı şekilde talip olduğu devre mülklere yüksek miktarda paralar ödemekte daha sonrasında ise ya satın aldıkları devre mülkün aslında olmadığı ya da kendilerine pazarlanan şekilde olmadığı gibi olaylar ile karşılaşmaktadır.
Binlerce insanımızın mağdur olmasına sebebiyet verebilen devre mülk satışları aslen çok daireli ve genelde tatil sitesi şeklinde inşa edilmiş bulunan, insanların temel tatil ihtiyaçlarının neredeyse tamamını karşılayabilecekleri tesislerin yılın belirli dönemleri veya belirli günlerinin farklı kişilere kullandırılmasını amaçlayan sözleşmelerdir.
Devremülk Satış Sözleşmesi Nasıl Yapılır?
Devre mülk sözleşmesi resmi şekilde noterde veya tapu müdürlüğünde yapılmalıdır. Ayrıca devre mülk satışı esnasında taraflar arasında yapılan devre mülk satış sözleşmesinin de sunulması gerekmektedir. Eğer sözleşme resmi şekilde noterlik veya tapu müdürlüğünde yapılmaz ise geçersiz sayılır.
Devremülk Satış Sözleşmesinden Cayılabilir mi?
Tapu veya noterlik vasıtasıyla satın almış olduğunuz devre mülkten devir aldığınız tarihten itibaren 14 gün içerisinde hiçbir sebep göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayabilirsiniz. İmzalamış olduğunuz sözleşmede farklı bir hüküm bulunmasının herhangi bir önemi yoktur.
Ayrıca tapu veya noterlikçe düzenlenmemiş bir sözleşmenin söz konusu olması veya kanunda belirtilen şekil şartlarının eksik olması durumunda tüketici 14 günlük süre şartına bağlı kalmaksızın dilediği zaman sözleşmeyi sonlandırabilir.
Devre mülk alacağınız zaman satıcı satıştan en az 1 gün önce size yazılı olarak bir ön bilgilendirme formu ve Kişisel Verilerin Korunmasına İlişkin Bilgilendirme metni ve aydınlatılmış onam belgesi vermek zorundadır. Eğer bahsedilen ön bilgilendirme formu hiç verilmemiş veya süresinden sonra verilmiş ise alıcı tüketici 14 günlük süre şartına bağlı olmaksızın cayma hakkını kullanabilir.
Devremülk Satış Sözleşmesinin Feshi Halinde Neler Yapılmalıdır?
Tüketicinin cayma hakkını kullanması durumunda, ödemiş olduğu para, tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge (senet, sözleşme, poliçe vb.) cayma bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren 14 gün içerisinde tüketiciye geri verilmek zorundadır. Uygulamada en çok karşılaşılan durum ise tüketiciye borcu karşılığında senet imzalatılmasıdır. Cayma hakkınızı kullanmanızın ardından imzalamış olduğunuz tüm senetleri geri alma hakkınız bulunmaktadır.
Devre mülklerin dolandırıcılık faaliyeti olarak kullanılıyor olması devre mülk alımlarının tamamına mal edilmemelidir. Ülkemizde hali hazırda yasalara uygun şekilde ve güvenilir olarak devre mülk satışı gerçekleştiren firmalar ve bu devre mülklerden faydalanmakta olan vatandaşlarımız bulunmaktadır.