“Düğünde Takılan Altınlar Kadının Hakkı Mıdır?” gelin inceleyelim.
Sayfa İçeriği
Düğünde Takılan Altınlar Kadının Hakkı Mıdır?
Düğün esnasında takılan tüm atınlar, bilezikler ve paralar, geline ya da damada takılması fark etmeksizin tamamen kadına aittir.
Düğünde Takılan Takılar Kime Aittir?
Erkeğe takılan takıların arasında eğer erkeğin kullanımına uygun olan bir şey varsa mesela kol saati gibi, o zaman o takı erkeğe aittir. Düğünde takılan altınlar kadının hakkı mıdır; düğünde takılan tüm altınlar ve bilezikler kadına aittir. Hangi tarafa takıldığının bir önemi yoktur, ister kadına ister erkeğe takılması durumu değiştirmeyecektir.Kural olarak belirlenmiş olmakla birlikte hem kadına hem erkeğe takılan takıların sadece kadına ait olmasının sebebi kadına bağışlanmış olmasından kaynaklanmaktadır. Artık düğünde takılan altın, takı ve paralar kadının şahsi malı sayılmaktadır.
Düğün Takıları İçin Dava Nasıl Açılır?
Düğünde takılan takıların alınması ile ilgili bir istek var ise boşanma davası açıldığında boşanma davası ile beraber öne sürülebilir. İster boşanma davası sonuçlandıktan sonra da yeni bir dava daha açılarak düğün takılarının alınması ile ilgili talep öne sürülebilir. Düğünde takılan altınlar ile ilgili dava açılacak ise bu belirli kademeler dahilinde açılması gerekmektedir. Yani düğünde takılan altınların eğer yapılabilecek ise olduğu gibi iade edilmesi, eğer aynı şekilde iadesinin mümkün olmaması durumu var ise takılan tüm takıların toplam ederinin yasal faizi ile birlikte ödenmesi yönünde talepte bulunulabilir.
Düğünde takılan altınlar kadının hakkı mıdır, takılan takılar kadının hakkıdır fakat boşanma davası açılarak talep edilmesi gerekmektedir. Mesela açılacak davanın dilekçesinde “8 adet bilezik, 10 tane yarım altın, 40 tane çeyrek altın ve 15 bin TL nakitten oluşan düğün takılarının iade edilmesini, eğer iade edilmesi mümkün değil ise 100 bin TL olan toplam bedelinin yasal faizi ile birlikte iade edilmesini talep ediyorum.” Şeklinde talep oluşturulmalıdır.
Düğün Takıları ile İlgili Ayrı Dava Açılmalı Mı?
Düğünde takılan altınların ve nakit paraların talep edilmesi boşanma davası ile birlikte ya da davanın sonuçlanmasından sonra açılır. Fakat dava dâhilinde açılsa bile boşanma davasının seyrini etkilememektedir. Yani dava ile birlikte fakat davadan bağımsız bir şekilde yürütülür. Yani düğünde takılan altınların ve nakit paranın kadına ödenmesi ile ilgili oluşturulan talep davanın eki olarak değerlendirilmemektedir. Bağımsız bir talep olduğu için ayrı olarak nispi harç ödenmesi gerekmektedir. Düğünde takılan altınlar kadının hakkı mıdır, boşanma davası ile birlikte tüm altın ve takılan nakdin kadına iadesi için talep oluşturulmalıdır. İster tamamen olduğu gibi iadesi istenir, iade edilemiyor ise toplam ederi kadar nakit talep edilir.
Düğün Takıları Mal Paylaşımına Dâhil Edilir Mi?
Düğünde takılmış olan tüm altınlar, bilezikler ve nakit paraların hepsi kadının hakkı olduğu için mal paylaşımına dâhil edilmemektedir. Düğünde takılan altınlar kadının hakkı mıdır, nikâhtan sonra evlilik dâhilinde olan borçların ödenmesi için ya da erkeğin borçlarının ödenmesi vs. amaçlarla altınların kullanılması da altınların kadının hakkı olduğu gerçeğini değiştirmemektedir. Hangi nedenle olursa olsun düğünde takılan altınların, bileziklerin ve nakit paranın bir şekilde elden çıkarılmış olması kadının hakkının ortadan kalktığı anlamına gelmemektedir. Kadının boşanmak istemesi ve düğünde takılan altın ve paraları talep etmesi halinde erkek tarafından mutlaka ödenmesi gerekmektedir.
Hangi Durumda Altınlar Ve Takılar Kadına Geri Ödenmez?
Düğünde takılan altınlar kadının hakkı mıdır, eğer düğünde takılan altınlar ve paralar evlilik içerisinde borç ödeme ya da erkeğin herhangi bir ihtiyacı için kullanılmış ise kadına yine boşanma halinde erkek tarafından iade edilmesi gerekmektedir. Fakat kadın kendi özgür iradesi ile birlikte düğünde takılan takıları “iade edilmemesi” üzere erkeğe verdi ise o zaman kadına geri iade edilmemektedir. Fakat iade edilmemesi üzere kadının altınları ve takıları erkeğe verdiğine dair erkeğin ispatta bulunması gerekmektedir. İspat edilememesi durumunda erkeğin kadına düğünde takılan takı ve altınları iade etmesi gerekmektedir.
Peki hangi durumda velayet babaya verilir? Hangi durumda velayetin babaya verileceğini öğrenmek için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.