Sayfa İçeriği
İş Davaları
Günümüzde hukuk sistemi içerisinde en sık görülen davaların başında iş davaları geliyor. Çalışan ile iş veren arasındaki anlaşmazlıkları karara bağlayan iş mahkemeleri belli bir usule göre işlev görüyor. Özellikle bir iş yerinde çalışan kişinin özlük hakları ile ilgili bir konuda mağduriyet yaşamasına bağlı olarak iş mahkemelerine yapacağı başvuru ile birlikte iş mahkemesi konunun incelemesi için dava sürecini başlatıyor. İşçi tarafından açılan iş davası kapsamında işçinin uğradığı mağduriyeti belgelemesi gerekiyor. İş davalarında anlaşmazlıklar genellikle iş sözleşmelerine uyulmamasına bağlı olarak ortaya çıkıyor. Aynı zamanda iş verenler de çalışanları hakkında iş davaları açabilme haklarına sahiptir.
İş Davalarının İşleyişi
İş davalarında dava sürecinin başlaması ile birlikte iddialar ile ilgili mahkeme gerekli bilgi ve belgeleri toplar. Sonraki aşamada ise her iki tarafı dinler, tanıkların dinlenmesine gerek duyarsa tanık duruşması yaparak kesin kararını verir.
İşi davaları neticesinde iş mahkemelerinin vermiş oldukları kararlar taraflar tarafından 15 gün içerisinde temyiz edilebiliyor. İş davalarının temyiz süreci davanın özelliğine yaşanılan mağduriyetin niteliğine göre değişiklik gösterebiliyor. Gerekçeli karardan sonra temyiz edilmişse üst mahkemenin temyiz kararının beklenmesi gerekiyor. Üst mahkemenin temyiz kararının kesinleşmesi ile birlikte mahkeme hükümleri aynen uygulanıyor. Bazı iş davaları da özelliği bakımından kısa süre içerisinde neticelenebiliyor. Bu tamamen davanın konuna bağlı olarak değişiyor.