İşçinin Maaşının Asgari Ücret Gösterilmesi / Sigortasının Eksik Yatırılması

Ülkemizde sigortalılık zorunlu olmasına rağmen, ya sigortasız çalıştırıyorlar ya da çoğu durumda asgari ücretten daha düşük bir tutarda sigorta göstererek haksız kazanç elde ediyorlar. Maaşın geri kalanı çoğu durumda elden teslim edilir. Sigortanız maaşınıza da bağlı olabilir.

İşçinin Maaşının Asgari Ücret Gösterilmesi / Sigortasının Eksik Yatırılması

Öncelikle sigortanız düşük ücretle ödenirse yani maaş bordronuz aldığınız maaştan düşükse işçilerin uğrayabileceği zararlardan bahsetmek gerekir. Maaşın düşük olduğu gösterilirse, emekli aylığınız buna göre hesaplandığından daha düşük bir emekli maaşı alırsınız. Ayrıca tazminatınız ile işten ayrılmak isterseniz kıdem ve ihbar tazminatınız daha düşük olacaktır. Ayrıca, işsizseniz daha düşük bir işsizlik parası veya hastalanırsanız daha düşük bir rapor parası alırsınız.

Sigortanız aldığınız maaştan daha az ödeniyorsa buna hileli maaş denir. Ayrıca aldığım maaştan sigortam ödeme yapmıyor diyorsanız, öncelikle noter kanalıyla işverene haber vererek eksik primlerinizin ödenmesini talep edebilirsiniz. Uyarıdan sonra aynı uygulama devam ederse Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) şikâyette bulunma hakkınız vardır. Bu konuda ALO 170’i arayarak konuyla ilgili yardım talebinde bulunabilirsiniz. Haklı fesih sebeplerinden biri olduğu için istifa etme hakkınız vardır. İstifa durumunda hem tazminatınızı hem de eksik primlerinizi dava yoluyla kazanabilirsiniz.

Düşük ücretlerin SGK’ya bildirilmesi hem çalışanlara hem de SGK’ya zarar verir. Ülkemizde çalışanların yaklaşık %75’inin maaşları asgari ücretin üzerinde gösterilmektedir. Bu da bu sorunun ne kadar büyük bir sorun olduğunu bir kez daha gösteriyor. Bu gibi durumlarda işverenler için ciddi cezalar söz konusudur. Dolayısıyla bu kişileri şikâyet ederek bu tür uygulamaların önüne geçebiliriz.

İşverenler, eksik ödenen ücret için vergi, üçlü ceza ve gecikme faizi ödemek zorundadır. Bunun yanı sıra sigorta primi de cezalı olarak talep edilmektedir. Ayrıca bu durum yanıltıcı belge düzenlemesi yani kaçakçılık olarak değerlendirilerek 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. Gördüğünüz gibi, eksik sigorta göstermenin cezası oldukça yüksektir. Bu nedenle çoğu işveren yasaları görmezden gelerek bu yola başvurmaktadır. Bu tip işletme sahiplerini şikâyet etmeliyiz. Bu şikâyetlerinizi ALO 170 veya CİMER Şikayet Hattı üzerinden yapabilirsiniz.

“İşçinin Maaşının Asgari Ücret Gösterilmesi / Sigortasının Eksik Yatırılması” üzerine 2 yorum

  1. Merhaba,
    işçinin maaşını asgari ücret gösterip farkını ise mesai olarak gösterek ödeme yapan iş verene dava açılabilir mi?

    Yanıtla
    • İşbu mesleki makale/dilekçe, iş ve gelir elde etme amacı güdülmeksizin meslektaşlarımıza yardımcı olmak hazırlanmış ve yayımlanmıştır. Lütfen ücretli avukatlık hizmeti almak, danışmak ve bilgi almak için şahsi avukatınıza ulaşınız.

      Yanıtla

Yorum yapın

Open chat
Merhaba 👋
Size yardımcı olabilir miyiz?
Hemen Ara