İnsanoğlu var olduğu günden bu güne ve geleceğe, edinme ve tüketme olgusunu içgüdüsel olarak gerçekleştirmektedir. Yapımız gereği tüketmemiz gerekmektedir. Bunun temel sebebi varoluşumuzu sürdürebilmekten gelir. İşte modern toplumlarda da insanların zaruri ve ihtiyari ihtiyaçlarını gidermeleri yasalar tarafından güvence altına alınmış durumdadır. Bu güvence altına alınma durumu Tüketici Hakları olarak nitelendirilmektedir. Tüketici haklarının mahkemeler ve yargı birimleri önünde korunması da Tüketici Hakları Avukatları tarafından sağlanmaktadır.
Tüketici hakları en temel haliyle, tüketicilerin satın almış oldukları mal ve hizmetlerin ayıplı, sorunlu, talep edilenden farklı olmaları gibi hallerde ortaya çıkan temel vatandaş haklarıdır. Ülkemizde Tüketici Hakları 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri kapsamında korunma altına alınmış bulunmaktadır. Bu kanunun amacı, kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, zararlarını tazmin edici, çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı, tüketiciyi aydınlatıcı ve bilinçlendirici önlemleri almak, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini özendirmek ve bu konulardaki politikaların oluşturulmasında gönüllü örgütlenmeleri teşvik etmeye ilişkin hususları düzenlemektir. Ülkemizde Tüketicilerin hak kaybına uğraması durumunda ortaya çıkan uyuşmazlıkları çözmeye Tüketici Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri yetkilidir. Tüketicilerin satın almış oldukları malın ayıplı çıkması durumunda tercih yapabileceği seçimlik haklar bulunmaktadır. Bu haklar Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da özetle şu şekilde sıralanmıştır.
(1) Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici;
a) Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,
b) Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,
c) Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,
ç) İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme,
Yukarıda sayılan haklar Tüketicinin ayıplı mal alması durumunda ortaya çıkabilecek haklardır. Satıcı tarafından talepleriniz karşılanmaz ise şartları sağlandığı takdirde Tüketici Hakem Heyetlerine ve Tüketici Mahkemelerine başvuruda bulunarak haklarınızı talep edebilirsiniz.
Unutulmamalıdır ki hem yasal mevzuatın karışık ve yoğun hem de heyetlere ve mahkemelere başvuruda bulunulurken dikkat edilmesi gereken usul şartlarının çok olması sebebiyle Tüketici Hakları konusunda uzman bir Tüketici Hakları Avukatına danışmak sizlerin hak kaybına uğramamanız açısından en faydalı durum olacaktır.Av.Ceyhun GÜVEL
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.