Yoklama Kaçağı Para Cezası İptali
Kanundaki tanıma göre yoklama kaçağı, 'yoklamaya katılmadığına veya katılamadığına yazılı bir mazeret göstermeyenler' olarak tanımlanmaktadır.
Yoklama sırasında askerlik şubesine veya dış temsilciliklere gelmeyen ve 26. madde uyarınca gelmeme sebebini bildirmeyenler yoklama firarisi sayılır.
Aranan firariler, askerlik görevlerini yerine getirmek üzere Milli Savunma Bakanlığı tarafından İçişleri Bakanlığına, askeri şubeler tarafından da mahallin en büyük mülki amirliğine bildirilir. Yakalanıp gözaltına alınan yükümlüler en geç 24 saat içinde en yakın askerlik şubesine getirilir. Askerlik şubesine teslim edilemeyen yükümlüler, ilgili kolluk tarafından hazırlanan rapora istinaden derhal serbest bırakılır.
Firar cezasına çarptırılanların en çok araştırdığı konulardan biri de cezanın nereye ödeneceğidir. Yoklama kaçağı cezasının vergi dairelerine ödenmesi mümkündür. Ayrıca bu ceza ücreti de e-devlet üzerinden ödenmektedir.
Yoklama firari işlemi kapsamında değerlendirilen kişi, firari sayıldığı günden itibaren yakalandığı ilk güne kadar değerlendirilen gün kapsamında günlük 5 TL para cezasına çarptırılır. Yani yakalanan kişi 100 gün boyunca yasa dışı ise 5x100 TL'den toplam 500 TL para cezası kesiliyor
1111 sayılı Askerlik Kanununun 86. maddesince yoklama kaçağı ve bakaya cezası, il veya ilçe idare kurulları tarafından verilmektedir. Bu kurullarca verilen yoklama kaçağı ya da bakaya kalma nedeniyle verilen idari para cezası kararlarına karşı kararın muhataba tebliğinden itibaren 15 gün içinde kararı veren idarenin bulunduğu yerdeki Sulh Ceza Hâkimliğine başvurulabilir.
e-Devlet üzerinden asal yoklama işlemini başlatacak olan yükümlüler, 'www.turkiye.gov.tr' adresindeki yoklama işlemleri başlığı altında bulunan asal yoklama başvuru linkinden vesikalık fotoğraflarını yükleyerek gerekli formları doldurmalılardır. Nüfus cüzdanları ve varsa sağlık durum raporları ile birlikte kayıtlı oldukları aile hekimlerine müracaat edeceklerdir.
Yoklamalarını askerlik şubesi aracılığıyla yaptıracak olan yükümlülükler, T.C. nüfus cüzdanları, eğitim belgeleri, varsa ehliyetleri, meslek veya sanatları ile ilgili tanıklıkları, sertifikaları, kurs sertifikaları ve sağlık durumlarına ilişkin raporları olacak. Yurtdışında yükümlü olanlar, bulundukları yerdeki dış temsilciliklerimize veya yurt içindeki en yakın askerlik şubesine başvurarak hazır bulunurlar. Yoklama kaçağı gibi askerlik hukuku hakkında daha detaylı bilgi için mersin askeri davalar avukatı olarak büro personelimizden destek alabilirsiniz.