Yaş Büyütme, Küçültme ve Düzeltme Davası

Yaş Büyütme, Küçültme ve Düzeltme Davası

Yaş Büyütme, Küçültme ve Düzeltme Davası

Aşağıda kısaca yaş büyütme, küçültme ve düzeltme davasının şartlarını, görevli mahkemenin hangisi olduğunu ve bu davaların nasıl açılacağına ilişkin beyanda bulunacağız.

Yaş Küçültme Davasının Şartları Nelerdir?

Yaş küçültme davasının en önemli şartı tescile ilişkin herhangi bir engelin olmamasıdır. Yaş küçültmesi davasının ilk şartı kardeşi ile arasında en az 180 günlük yaş farkı olmasıdır. Ayrıca herhangi bir hastaneden kemik grafiği çekilmesi ve yaş küçültmesine ilişkin raporun alınması mecburidir. Son olarak birde tabi ki tanık deliline ihtiyaç vardır.

Yaş Büyütme Davasının Şartları Nelerdir?

Yaş büyütme davası hukukumuzda çok sıkı şartlara dayandırılmıştır. İlgili davanın açılabilmesi için önce doğan şahsın hastane veya doğum evinde doğmamış olması gerekmektedir. İkinci şart ise talep edilen yaşın kişinin dış görünüşüne uygun olması gerekmektedir. Örneğin 15 yaşında ki çocuğun yaşının 30 olmasının ihtimali yoktur.

Yaş Düzeltme Davasının Şartları Nelerdir?

Yaş düzeltme davaları genellikle memur hatasından kaynaklanan davalardır. İlgili yanlışlığın doğum kayıtları ile kanıtlanması gerekmektedir.

Yaş Büyütme, Küçültme ve Düzeltme Davaları Hangi Mahkemede açılır?

Yaş büyütme, küçültme ve düzeltme davaları asliye hukuk mahkemelerinde açılmaktadır. Yer yönünden yetkili mahkeme ise davayı açmak isteyen kişinin yerleşim mahkemesidir.

Yaş Büyütme, Küçültme ve Düzeltme Davalarında Gerekli Belgeler Nelerdir?

İlgili davalar açılırken gerekli belgeler;-nüfus kaydı-sabıka kaydı-Hastane doğum evraklarıdır.

Yaş Büyütme, Küçültme ve Düzeltme Davalarını Kimler Açabilir ve Ne Kadar Sürer?

Yaş büyütme, küçültme ve düzeltme davalarını yaşının küçültülmesi, büyütülmesi ve düzeltilmesi istenen kişinin açabileceği gibi vasisi, velisi yada vekili açabilmektedir.

İlgili davalar yaklaşık 4 ay ve 1 yıl arası sürmektedir. Burada zamanı etkileyen faktör mahkemenin adli tıptan kemik yaşının tespitinin isteyip istemeyeceğidir. İstemesi halinde ilgili davalar 1 yıla kadar uzayabilmektedir.Yaş Büyütme, Küçültme ve Düzeltme Davaları için mersin avukat olarak büromuz personelinden hukuki destek alabilirsiniz.

Yorum yapın

Open chat
Merhaba 👋
Size yardımcı olabilir miyiz?
Hemen Ara