Boşanma davaları anlaşmalı boşanma davaları ve çekişmeli boşanma davaları olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Boşanma davaları ispat üzerine kurulu davalardır. İddia eden iddiasını ispat etmek ile mükelleftir. İspatın yapılamaması durumunda davanın ret edilmesi durumu söz konusu olacaktır. Bugün ki yazımızda boşanma davası ret edildikten sonra yeni dava açabilmenin mümkün olup olmadığı, mümkünse nasıl açılması gerektiği hakkında bilgilendirme de bulunacağız.
Sayfa İçeriği
Boşanma Davasının Reddi
Boşanma davasının reddi iddia edilen hususların ispat edilememesi ile mümkündür. Hakim boşanma davası devam ederken tarafları dinler, delilleri değerlendirir ve özgür hür iradesi ile karar verir. Karar verirken iddia edilen hususların ispatlanamaması durumunda davayı reddeder. Davanın ret olması durumunda yapılan yargılama giderleri davacı üzerine kalır. Davacı ayrıca karşı taraf vekalet ücreti ödemek zorunda kalır. Peki davası ret edilen taraf tekrardan dava açabilir mi? Evet açabilir. Gelin şimdi bu konuyu inceleyelim.
Boşanma Davası Reddedilirse Tekrar Dava Açılabilir Mi?
Boşanma davasının reddedilmesi durumunda tekrar boşanma davası açmak mümkündür. Fakat burada ince bir ayrıntı vardır. Boşanma davası reddedilirse aynı sebebe dayanarak tekrardan dava açmak mümkün değildir. Ancak farklı sebep, vakıa ve olaya dayanılarak boşanma davası açılabilmektedir. Açılacak bu boşanma davası boşanma davası devam ederken açılabileceği gibi boşanma davasından sonrada açılabilmektedir. Yani boşanma davasının derdest olup olmamasının bu noktada bir önemi yoktur.
Fiili Ayrılık Sebebiyle İkinci Kez Boşanma Davası Açmak Mümkün Mü?
Farklı vakıa olgu ve olayların yanı sıra fiili ayrılık sebebiyle de boşanma davası açıp reddedilenler tekrardan boşanma davası açabilmektedir. Türk Medeni Kanunu uyarınca Fiili ayrılık veya eylemli ayrılık nedeniyle boşanma, davanın ret edilme tarihinden itibaren başlayarak 3 yıl geçmesi halinde, her ne sebep olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılmaktadır.
Bu nokta da hakim tarafların fiilen 3 yıl ayrı yaşadığını tespit ederek tarafların boşanmalarına karar vermektedir. Burada da aynı diğer boşanma davalarında olduğu gibi, taraflar ayrı yaşadıklarını ispat etmeleri gerekmektedir. Yani ispat yükümlülüğü davacı üstündedir.
Çekişmeli Boşanma Davası Devam Ederken Anlaşmalı Boşanma Davası Açılabilir Mi?
Çekişmeli boşanma davası devam ederken ek bir dava ile anlaşmalı boşanma davası açmak mümkündür. Fakat buna gerek yoktur. Çekişmeli boşanma davası mahkeme ye verilecek bir dilekçe ile her zaman anlaşmalı boşanma davasına çevrilebilmektedir. Hatta bu durum istinaf aşamasında olan dosyalarda bile mümkündür.
Boşanma Davası Reddedildikten Sonra Aynı Sebepten Tekrar Dava Açılması
Yukarıda açıklandığı üzere boşanma davası reddedildikten sonra aynı sebepten tekrar farklı bir sebebe dayanarak dava açmak mümkündür. Bu sebeple boşanma davası reddedildikten sonra aynı sebepten dolayı dava açılması durumunda ikinci dava kesin hükmün varlığı sebebiyle usulden ret edilecektir ve yine davacı yargılama giderleri ödemek zorunda kalacaktır.