Adından da anlaşılacağı üzere çekişmeli boşanma davaları, genel olarak davalıların aile mahkemelerine ortak beyannamede bulunamadıkları koşullarda açılan boşanma davaları olarak tanımlanırlar. Özellikle taraflar arasında maddi ve manevi çıkarların uyuşmaması durumunda açılan bu davalar süresince, taraflar çıkarlarını korumak için tüm hukuki hizmetlerden yararlanmak durumundadırlar. Başta nafaka ya da tazminat gibi başlıklar olmak üzere mal paylaşımı ve çocukların velayet hakkı durumlar da çekişmeli boşanma davaları kapsamında üzerinde durulan hususlardır. Tüm bu hususlar için en doğru adımın atılması ve tarafların çıkarlarının eşit derecede korunması da aile mahkemesi organlarının sorumluluğu dahilindedir.
Çekişmeli boşanma davası avukatları savundukları tarafların çıkarlarını en doğru şekilde koruyabilmek için Türk Medeni Hukuku ve Aile Hukuku gibi kanunların tanımladıkları yetkileri değerlendirirler. Boşanma sürecinde olan çiftlerin arasındaki çekişmeyi hukuki bağlama taşımaktan sorumlu olan çekişmeli boşanma davası avukatları genel bağamda, savundukları tarafların, yasal haklarının sorumluluklarını alırlar. Taraflar adına boşanma süreçlerinde aile mahkemelerine beyannamede bulunma ya da ifade verme gibi sorumlulukları da olan bu adli profesyoneller, sürecin en verimli şekilde yönetilmesi adına inisiyatif kullanırlar.
Çekişmeli boşanma davası kapsamında avukatların sorumlulukları yukarıda da anlatıldığı üzere çeşitlilik gösterir. Özellikle Mersin boşanma avukatları sorumlulukları dahilindeki davalıların, çıkarlarının korunması gibi konulara odaklanırlar. Eğer savundukları tarafların çocukları varsa velayet hakkının alınması için yasal yetkilerini kullanırlar. Çeşitli denetlemeler ve değerlendirmelerle, tarafın çocuğa gerçekten psikolojik, maddi ya da manevi açıdan destek olabileceğinin takibini yaparlar. Gerekli koşulların sağlanması durumunda bunu aile mahkemelerinde görevli savcılık makamlarına ispatlamakla yükümlüdürler. Tüm bunların yanı sıra çekişmeli boşanma davaları kapsamında görev yapan avukatlar, tarafların maddi olarak tazminat hakkının ya da nafaka hakkının belirlenmesi gibi konulara da odaklanırlar. Eğer taraflar boşanma davası sürecinde psikolojik açıdan yıpranmaya odaklıysa ve psikolojik olarak çıkarlarının korunması gerekiyorsa, avukatlar bunun takibini yaparlar. Eğer psikolojik yıpranma durumunun ispatı yapılırsa kişinin tazminat hakkına sahip olması için gerekli ifadeler ve beyannamelerin verilmesi sorumluluğu da boşanma avukatına aittir.
Çekişmeli boşanma davaları kapsamında tarafların öncelikli olarak kendi kişisel çıkarlarını başta olmak üzere maddi, manevi ve ailevi çıkarlarını da korumaları gerekmektedir. Süreç boyunca özellikle mal ayrılığı, velayet hakkı gibi konular çekişmeli boşanma davalarının takibini ve beyannamelerini taraflar için zorlaştıran konular olarak öne çıkar. Bu gibi durumlarda taraflar boşanma avukatı desteği almak durumundadırlar. Tarafların kendi çıkarlarını koruyabilmeleri açısından, avukatları vasıtasıyla verecekleri beyannameler de hukuki zemine uygun olarak tasarlanmalıdır. Özellikle velayet hakkının talep edilmesi durumunda, tarafın hem psikolojik hem de manevi açıdan sorumluluk alabilecek bir yapıda olduğunu ispatlaması en önemli etkenlerden biri olarak öne çıkar.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.