Sayfa İçeriği
Çek Senet Bono( Kıymetli Evraklar) Hukuku
Ekonomi Hukuku kapsamında kıymetli evraklar olarak adlandırılan çek senet bono, belli şartlara ve kurallara göre kullanılmaktadır. Titizlikle işlenen bu kıymetli evraklarda en ufak bir hata ve yanlışlık söz konusu olduğu takdirde dava sürecinin başlaması olası bir durumdur. Bu noktada dikkat etmesi gereken kişiler ve şirketler, dava açma ya da davalı duruma düşme ihtimalini taşımaktadır.
Gerekli Evraklar ve İpotek Bilgileri
Kıymetli evrakları derleyen yasalar, İcra ve İflas Kanunu çerçevesinde düzenlemeye alınmıştır. Öncelikle çek senet alışverişi yapılacak olan firmanın niteliklerinin iyi tanınması gerekmektedir. Çek ve senet alışverişi yapmadan önce firmanın taşınmazlarının ve ikametgah bilgilerinin fotokopilerinin dosyalanması da ortaya çıkabilecek riskleri kaldırdığını belirtmekte fayda var. Bu durum ipotekli malların tespiti için gereklidir.
Kıymetli Evrakların Geçerliliği İçin Gerekli Şartlar
İcra ve İflas Kanunu çerçevesinde çek ve bonoların kambiyo senedi vasfı taşımaları için belli unsurları barındırıyor olması gerekmektedir. Bonolarda bono ya da emre muharrer senet ibaresinin kullanılıyor olması bu unsurlardan bir tanesidir. Bunun dışında tüm senetlerde olduğu gibi senesin tanzim edildiği tarih tam ve doğru yazılmalıdır. Senet üzerinde bulunan alacaklı ve borçlu imzaları tam olarak atılmalıdır. Eksik imza olan senetler kabul edilmeyebilir ya da mahkeme tarafından reddi mümkündür. Aynı zamanda il ve ilçe tam ve doğru olarak yazılmalıdır. Son olarak da vade olarak bilinen ödeme tarihi belirtilmelidir. Çeklerde ise çek ibaresi olmak zorundadır. Çeklerde bedelin ödenmesi nakit para karşılığındadır. Herhangi bir kayıt ve şarta bağlanamaz. Bonolarda olduğu gibi imzalar, adres ve tarih tanzim edilmek zorundadır.