Devre Mülk Sözleşmesi İptali

Devre Mülk Sözleşmesi İptali

Devre Mülk Sözleşmesi İptali

Devre mülkün nasıl iptal edileceği Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre uygulanır. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre devre mülk satın alan kişiler 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve herhangi bir ceza ödemeksizin cayma hakkına sahip olabilirler. Kanunla belirlenen cayma hakkı, devre mülkün nasıl iptal edilebileceği hakkında bilgi verir.

14 Ocak 2015 tarihinde açıklanan Devre Mülk Yönetmeliği’nde devre mülk sözleşmelerinin satın alma ve cayma hakkı tüketici hakları kapsamında belirtilmiştir. Tüketiciler devre mülk satın alırken belirli haklara sahiptir. Devre Mülk sözleşmesinin iptali, cayma hakkı olarak kanunda yer almaktadır. Buna göre;

Tüketiciler, devre mülk sözleşmesinin imzalanmasından itibaren 14 gün içinde cayma haklarını kullanabilirler. İlk 14 gün içinde herhangi bir sebep göstermeden veya herhangi bir cezai şart göstermeden sözleşmeyi feshedebilirler.

Taksitli devre mülk alımında; İlk 2 taksit ödendikten sonra 3. yıldan itibaren her taksit ödeme bildiriminin kendisine ulaşmasından itibaren 14 gün içinde sözleşmeyi iptal etme hakkına sahiptir. Cezai hükümler yoktur.

Devre mülk satıcısı, sözleşmeden en az 1 gün önce yazılı veya kalıcı veri kaydı ve bilgi formunu tüketiciye sunar. Ön bilgilendirme formunda taraflar bilgileri, sözleşme iptali, şartlar ve sonuç bölümleri yer almalıdır.

Devre mülkün nasıl iptal edileceği konusunda kanunun öngördüğü sözleşmeye göre başvuru yapılır. Sözleşmede yer alması gereken bilgilerin bulunmaması halinde sözleşmenin iptali için 14 günlük bir süre bulunmamaktadır. Sözleşmenin tüketiciye aykırı olduğu durumlarda sözleşme her zaman iptal edilebilir. Tüketici bu hakkını 1 yıl süreyle kullanabilir. Devre mülk sözleşmelerinin iptali noter aracılığıyla yapılır. Tesise veya şirket yetkilisine cayma bildirimi gönderilir. Noter gerekli belgeleri hazırlar ve devre tatilin nasıl iptal edileceği konusunda şirkete gönderir. Telefon, e-posta veya yazılı olarak bildirilen sözleşme iptal talepleri geçerli değildir. Ancak noter aracılığıyla bildirilen sözleşme iptalleri geçerlidir. İptal durumunda satıcı tüm belge, senet veya benzeri belgeleri tüketiciye iade eder. Yapılan ödemeler cayma hakkı sonucunda tüketiciye iletilir.

Yorum yapın

Open chat
Merhaba 👋
Size yardımcı olabilir miyiz?
Hemen Ara