Kural olarak evlilikte 1 yıl dolmadan anlaşmalı boşanma davası açmak mümkün değildir.
Sayfa İçeriği
Evlilikte 1 Yıl Dolmadan Anlaşmalı Boşanma Davası Açılır mı?
Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için Türk Medeni Kanunu 166. madde minimum 1 yıl sürenin geçmesini öngörmüştür. Bu durum Türk Aile yapısı korumak amacıyla kamu düzenine ilişkindir. Yapılan araştırmalarda evliliklerin ilk 2 yılının kritik olduğu, bu 2 yılın geçmesi durumunda evliliklerin daha uzun ömürlü olduğu tespit edilmiştir. Birbirini fazla tanımayan çiftler ilk yıl anlaşması zor olacağından, Türk Kanun koyucular bu zorluğu göğüslemek adına 1 yıl kuralını getirmişlerdir. Peki 1 yıl dolmadan anlaşmalı boşanmanın bir yolu var mı? Evet var.
1 Yıl Dolmadan Anlaşmalı Boşanma Davası Açmanın Yolu
Yukarıda bahsedildiği üzere 1 yıl dolmadan anlaşmalı boşanma açmak hukuken mümkün değildir. Fakat çiftleri anlaşmalı şekilde boşamanın bir yolu vardır. Biz buna fiilen anlaşmalı boşanma davası demekteyiz. Taraflar çekişmeli boşanma davası açıp tanıklarını hazır eder ise, dosyaya bakan hakiminde onayı olmak şartıyla en yakın güne duruşma verilebilir ve çiftler fiilen anlaşmalı bir şekilde 2-3 ay içerisinde boşanabilir. Burada önemli olan husus hakimin takdiridir. Uygulamada bir çok hakim bu yöntem ile çiftleri boşamaktadır. Fakat bu yöntemi kabul etmeyip uygulamayan hakimlerde vardır. Uygulamada bu boşanma davasına tek celsede boşanma davası denmektedir.
Tek Celsede Boşanmak Mümkün Mü?
Anlaşmalı boşanma haricinde de tek celsede boşanmak mümkündür. 1 yıl dolmamış olsa da tek celsede aynı anlaşmalı boşanma davasında olduğu gibi boşanmak mümkündür. Gelin tek celsede nasıl boşanılacağını anlatalım. Taraflardan biri basit ve çok ayrıntı içermeyen bir boşanma davası dilekçesi ile dava açmalıdır.
Dava açıldıktan sonra davalı taraf davaya derhal cevap verip iddiaları kabul etmelidir. Kabul ettikten sonra davacı cevaba cevap dilekçesi vermeli, davalı ise 2.cevap dilekçesi vermelidir. Dilekçeler aşamasını hızlı bir şekilde tamamladıktan sonra taraflar dilekçe vererek duruşmanın öne alınmasını ve ilk müsait günde duruşmanın yapılmasını talep etmelidir. Taraflar ilk duruşma günü 2 adet tanık hazır etmelidir. Hakim kabulü doğrultusunda o celse tanıklar dinlenmeli ve yine hakimin takdiri neticesinde boşanma kararı verilmelidir.
Tek Celsede Boşanma Davası ve Anlaşmalı Boşanma Davası Farkları
Tek celsede boşanma davası ancak hakimin izni ve takdiri ile gerçekleşmektedir. Anlaşmalı boşanma davasında ise hakimin taktir yetkisi daha kısıtlıdır. Tek celsede boşanma davası 3-4 ay arası sürebilmekteyken anlaşmalı boşanma davası maksimum 1 hafta sürmektedir. Tek celsede boşanma davasında taraflar tanık dinletmek zorundayken, anlaşmalı boşanma davasında tarafların herhangi bir delile dayanmalarına gerek yoktur.
Tek celsede boşanma davasında hakim velayet kararına ilişkin pedagog atayabilirken, anlaşmalı boşanma davasında velayet hususuna hiç karışmamaktadır. Tek celsede boşanma davasının masrafı çekişmeli boşanma davasının masrafı kadarken, anlaşmalı boşanma davasının masrafı çok daha düşüktür. Tek celsede boşanma davasının anlaşmalı boşanma davasına göre avantajlı sayılacak tek farkı; Tek celseli boşanma davasında tarafların mahkemeye bizzat gelmesine gerek yoktur. Anlaşmalı boşanma davasında ise taraflar mahkeme günü bizzat mahkemeye katılması mecburidir.
Bir Yıl Dolmadan Boşanma Davası Açtıktan Sonra Dava Sürecindeyken Bir Yıl Dolunca Ne Olur?
1 yıl geçmeden boşanma davası açıldıktan sonra boşanma davası devam ederken taraflar anlaşmalı boşanmaya karar verir ve tarafların evlilik süresi boşanma davası devam ederken 1 yılı geçerse taraflar istedikleri zaman açtıkları çekişmeli boşanma davasını anlaşmalı boşanma davasına çevirebilmektedir. Taraflar burada bir protokol hazırlayarak mahkemeye sunmalıdır. Ayrıca protokolü talep dilekçelerine eklemelidir. Talep dilekçesinde tarafların evliliklerinin 1 yılı aştığını, taraflar arasında anlaşma olduğunu, ekteki protokol uyarınca boşanmak istediklerini beyan etmelidirler. Bu protokol ve dilekçe verildikten sonra uygulamada hakim duruşma günü yakınsa o gün, uzaksa daha yakına çekerek, tarafların anlaşmalı boşanmasına karar vermektedir.