Boşanma davaları anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için tarafların tüm konularda anlaşmış olması gerekmektedir. Bu konular; velayet, nafaka, tazminat ve evlilik sonrası alınan menkul ve gayrimenkullerdir. Peki anlaşmalı boşanma nasıl açılır? Anlaşmalı boşanma bir boşanma protokolünün birde boşanma dava dilekçesinin hazırlanması ile açılır.
Anlaşmalı boşanma protokolü öncelikle hukuka uygun olmalıdır. İçerdiği yaptırımlar kamuya, ahlaka ve hukukun kaidelerine uygun olmalıdır. Örneğin “… anlaşmalı boşanma sonrasında çocuğumu eşime vereceğim ve çocuğum 40 yaşına gelene kadar asla görüşmeyeceğim…” şeklinde ki bir ibare babalık hakkına aykırı olacağından geçersiz olacaktır. Ayrıca ilgili protokol icra edilebilir edimler içermelidir. Örneğin “…boşanınca bankada biriktirdiğimiz 50.000 TL’nin yarısını eşime vereceğim…” gibi bir ibare protokolün icrasını zora sokacaktır. Çünkü para likit olup kaçırılması çok kolaydır. Son olarak bu konuda yine belirtilmesi gereken nokta protokolün açık, net ve anlaşılır olmasıdır. Örneğin “… üzerimde bulunan apartman dairesini eşime vereceğim…” yerine “….. ada …. Pafta …… adresinde 4. Kat 20 numaralı bağımsız bölümü eşime 20.04.2020 tarihinde devredeceğim.” Şeklinde olmalıdır.
Her dava da olduğu gibi anlaşmalı boşanma davası da mahkemeler ön büroya verilecek bir dilekçe ile açılmaktadır. Bu dilekçe diğer davalarda olduğu gibi kesinlikle bir avukat tarafından hazırlanması gerekmektedir. Hazırlanacak olan dilekçe taraflar isim soy isim ve adresleri, davanın konusu, açıklamalar, hukuki deliller, dayanak belgeler ve sonuç istemden oluşması gerekmektedir. Yine hazırlanan dilekçe hukukun usul kurallarına uyması gerekmektedir.
Yukarıda kısaca boşanma protokolü ve boşanma dava dilekçesi açıklanmıştır. Boşanma protokolü her iki tarafça imzalanması gerekmektedir. Boşanma dava dilekçesi ise tek taraflı yapılması gerekmektedir. Bu noktada taraflardan birinin avukata vekalet vermesi anlaşmalı boşanma için yeterlidir.
Anlaşmalı boşanma davası 2-3 güne kadar indirilebilmektedir. Fakat acele olmayan işlerde, uygulamada mahkemelerin yoğunluğuna göre 2 ile 3 hafta arasında sürmektedir. Anlaşmalı boşanma davasının süresi tamamen mahkemelerin yoğunluğu ile alakalıdır.
Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için diğer mahkemelerde olduğu gibi mahkeme harcı ve avukatlık ücreti ödenmesi gerekmektedir. 2020 yılı için anlaşmalı boşanma davası Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre 3.400+KDV’dir. Bu rakam taban fiyat olup altına inmek yasaktır. Fakat üstü serbesttir. Avukatlar tarafından belirlenmektedir.
Anlaşmalı boşanmadan kısaca bahsettik. Peki çekişmeli boşanma sebeplerinden olan “aldatma” ile boşanma davası nasıl açılır? Detaylı bilgi almak için ….. ziyaret ediniz.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.