Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar (KYOK) Nedir? İnceleyelim.
Sayfa İçeriği
Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar (KYOK) Nedir?
Ülkemizde bir soruşturma sürecinin ortaya çıkması için bir suçun var sayılabilmesi gerekir. Eğer ortada suç unsurunu oluşturan bir durum ya da yeteri kadar delil yoksa soruşturma süreci başlayamayacaktır. KYOK Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar anlamına gelir. Kyok kararı için takipsizlik kararı terimi de kullanılır. Cumhuriyet savcısı yürütmüş olduğu soruşturmada dosyanın şüpheli kişisi hakkında yeterli delil bulunmaması durumunda dosyayı mahkemeye intikal ettirmeyecek dosyaya iddianame hazırlayarak KYOK kararı verecektir. KYOK kararı verilen bir dosya, kamu davası açılmasına gerek duyulmadığını ifade eder.
Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Kararını Kim Verir?
Ülkemizde suç ve suç unsuru oluşturan tüm durum adli mercilere ulaştırılır. Yaşanan duruma göre şikâyetler belirli prosedürlere uygun olarak emniyet güçlerine iletilir. Emniyete iletilen bu şikâyetlerin ikinci aşama olarak savcılık kanalında değerlendirilir. Savcılık dosyayı inceler ve ortada bir suçun veya tam anlamıyla kişiyi suçlu gösterecek bir delilin bulunmadığını gördüğünde dosya için Takipsizlik kararı verebilir. Bu karar için Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar terimi de kullanılır. Kyok kararında suç oluşmamış veya kişiyi yargılamak için yeterli delil bulunmaması durumu olağandır. Dosyaya bakan hâkim bu dosyaya iddianame ile birlikte aynı anda karar da yazmış olacaktır. İddianamede suç unsuru ve yaşanan olay belirtilir ve ardından KYOK kararı yazılır. Dosya bu sayede mahkemeye sevk edilmeyecektir. Dosyaya Kyok kararı Savcı tarafından verilir.
Takipsizlik Kararı Nedir?
Her adli durumda soruşturmanın ilk aşamasında savcının mütalaası beklenir. Ancak bazı olaylarda ortada şüphe oluşturacak veya suç unsurunun varlığını ortaya çıkaracak bir durum yoktur. Bu durumda savcı dosyası işleme almayıp hakkında KYOK kararı verebilecektir. Bu karar, dosyayı takip etmeye gerek yok demektir. Takipsizlik kararı her suç unsurunda verilebilen bir karardır. Bu karara itiraz etmek isteyenler Asliye Ceza Mahkemelerine itiraz dilekçesi verebilir. KYOK verilen bir dosyaya itiraz etme süresi kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gündür. 15 gün içerisinde itiraz edilmeyen karar kesinleşmiş sayılır. Bu kararda suç unsuru bulunmadığına dair karar alınmış olup yaptırım da uygulanmaz.