Özel Esaslara Alınma İşleminin İptali Davası

Bu yazımızda özel esasın ne demek olduğu, özel esaslara girmenin sonuçları, özel esaslardan mahkeme kararı ile çıkmanın yollarını ve özel esaslara alınma işleminin iptali davasını inceleyeceğiz. Ayrıca özel esaslardan mahkeme kararı ile çıkabilmek için gerekli olan dava dilekçesinden bahsedeceğiz. İlgili dilekçe teknik bir dilekçe olup muhakkak konusunda uzman bir avukattan hukuki destek alınması gerekmektedir. Aleyhe olarak özel esaslara alınan şahıs ve şirketler bu listeye alındıklarında geri dönüşü olmayan hak kayıpları yaşayabilir ve mağdur olabilmektedirler. Bu noktada özel esaslara alınma işleminin iptali davası hak kaybına uğramamak adına akıllıca olacaktır.

Özel Esaslara Girilebilecek Durumlar

Aşağıda belirtilen mükellefler, düzenledikleri ya da kullandıkları belgelerin gerçek duruma uymadığına dair kanıt veya güçlü şüphe içeren raporlar ya da tespitler nedeniyle, iade taleplerinin değerlendirilmesi açısından özel hükümlere tabi tutulmaktadırlar:

  • 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun (153/A) maddesi kapsamına giren mükellefler,
  • Sahte veya yanıltıcı belge düzenleyen ya da bu tür belgelere katılım sağlayan mükellefler ile bu belgeleri kullandığı tespit edilenler,
  • Sahte belge düzenleme konusunda olumsuz raporu bulunan mükelleflerin, bu raporun ait olduğu dönemdeki ortakları, yasal temsilcileri, ayrıca bu kişilerce kurulan veya yönetilen diğer mükellefler,
  • Beyanname vermeyen, defter ve belgelerini sunmayan ya da adresinde bulunamayan mükellefler,
  • KDV ile ilgili ihtiyati tahakkuk veya ihtiyati haciz işlemi uygulanan mükellefler.

Bu mükellefler için özel düzenlemeler, iade süreçlerinin dikkatle incelenmesini gerektirmektedir.

Ozel Esaslara Alinma Isleminin Iptali Davasi

Vergi Mükelleflerinin Özel Esaslara Alınma İşleminin İptali Davası

Vergi mükelleflerinin özel esaslara alınma işlemi idari bir işlem olup, vergi mahkemelerinin denetimi altındadır. Bu noktada hukuka aykırı şekilde özel esaslara alınan şahıs ve şirketler vergi mahkemelerine dava yoluna giderek ilgili kararı iptal ettirebilir. Aynı zamanda yürütme durdurma talep ederek, dava süresince ilgili kararının durdurulmasını sağlayabilirler.

Özel Esaslara Alınma İşleminin İptali Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Özel esaslara alınma işleminin iptali davasında görevli mahkeme Vergi mahkemeleridir. Özel esaslara alınma işleminin iptali davasında yetkili mahkeme ise idari işlemin verildiği yerdeki mahkemedir.

Özel Esaslara Alınma İşleminin İptali Davasında Zamanaşımı

İdari yargılama usulünde usul kuralları çok önem arz etmektedir. Bir karar hukuka aykırı olsa bile itiraz süresi geçtikten sonra o karara karşı itirazda bulunmak mümkün olmamaktadır. Zamanaşımı kamu düzenindendir. Bu sebeple hakim resen zamanaşımı konusunu göz önünde bulunduracaktır. Özel Esaslara Alınma İşleminin İptali Davasında Zamanaşımı; kararın verildiği tarihten itibaren 30 gündür. Bu süre hak düşürücü süredir.

Özel Esaslara Alınma İşleminin İptali Davasında Yürütme Durdurma

Özel esaslara alınma işleminin iptali davasında yürütme durdurma talep etmek mümkündür. Davanın sonuçlanması çok uzun süreceğinden yürütme durdurma talep edilmesi halinde mahkeme tarafından verilebilmesi mümkündür. Özel esaslara alınma işleminin iptali davasında yürütme durdurma verilebilmesi için telafisi güç veya imkansız zararın doğması” ve “İdari işlemin açıkça hukuka aykırı olması” koşullarının birlikte gerçekleşmesi halinde mümkündür.

 Özel Esaslara Alınma İşleminin İptali Davası Dilekçe Örneği       

Çalışma alanlarımızdan idare hukuku hakkında daha detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 


******* İşbu mesleki makale/dilekçe, iş ve gelir elde etme amacı güdülmeksizin, meslektaşlarımıza yardımcı olmak, büromuzun faaliyet gösterdiği alanlar hakkında bilgi vermek, bilimsel çalışmalarımızı yayımlamak amacıyla, özel, somut ve mesleki teknik araştırmalar sonucu, çok fazla emek ve mesai harcanarak, reklam yasağı yönetmeliğinin 6. ve 7. maddeleri gözetilerek bizzat avukatımız tarafından hazırlanmış ve yayımlanmıştır. Lütfen ücretli avukatlık hizmeti almak, danışmak ve bilgi almak için şahsi avukatınıza ulaşınız.                                                

MERSİN   NÖBETÇİ VERGİ MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI’NA

                                                                                                   Yürütmeyi durdurma taleplidir.             

DAVACI                                  :  

 ADRES                                   :

DAVALI                                   : Toros Vergi Dairesi Müdürlüğü

 DAVANIN KONUSU    : KDV iadelerinde özel esaslara alınma işleminin iptali davası

TEBLİĞ TARİHİ        :                                             

VERGİ KİMLİK NO                   :

DAVANIN KONUSU VE SEBEPLERİ     :

14.02.2024 tarihinde müvekkil şirket aleyhinde verilen 2582295 numaralı “özel esaslara alınma” işlemi hukuka aykırı olup, iptali gerekmektedir. Şöyle ki;

                       Müvekkil şirketin ticari faaliyeti ile ilgili müvekkile hiçbir bilgi verilmeksizin vergi dairesi müvekkil şirketi olumsuz mükellefler listesi olan MÜKELLEF ÖZEL ESASLARA TABİDİR listesine almıştır. Ticari ilişki içinde olduğu firmalar ÖZEL ESASLARA TABİ olduğu nedeniyle müvekkil firmadan mal alamayacaklarını belirtmesi üzerine vergi dairesine başvuru yapılmıştır. Vergi dairesi alt firmalarınızdan sorun olduğunu belirterek “MÜKELLEF ÖZEL ESASLARA TABİDİR” listesinden çıkaramayacaklarını bildirmişlerdir.

                           Vergi dairesi sizi özel esaslardan çıkartsak bile bizim iç işlemimiz olan MÜKELLEF GENEL ESASLARA TABİDİR ANCAK, “İADE TALEPLERİNDE KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNİN ÖZEL ESASLAR BÖLÜMÜNDEKİ USUL VE ESASLAR GEÇERLİDİR” Demek suretiyle müvekkilin özel esaslarda çıkarılmayacağını müvekkilin kısıtlılık durumu fişlenmiş olarak devam edeceğini belirtmiştir. 

                           Vergi dairesi müvekkil şirketi KDV İADE UYGULAMALARINDA MÜKELLEF ÖZEL ESASLAR BÖLÜMÜNDEKİ USUL VE ESASLAR GEÇERLİDİR listesine diğer bir ifadeyle KOD Listesine alarak faaliyetimizi kısıtlamış ve ticari işlerini yasal dayanaktan yoksun olarak fişlemiştir. Vergi dairesi müvekkil firmayı mahkeme kararı olsa dahi göstermelik olarak genel esaslara alınacağını belirtip, ancak iç işlemlerinde ÖZEL ESASLAR geçerlidir demek suretiyle gizli fişleme yapılacağını belirtmiştir.

                            Vergi dairesinin bu işleminin açıkça hukuka aykırı olması nedeniyle idari işlemin iptalini ve öncelikle yürütmenin durdurulması için yüce mahkemeniz nezdinde dava açma zarureti doğmuştur.     

                           Vergi dairesi müvekkil şirketi MÜKELLEF ÖZEL ESASLARA TABİDİR listesine alınma işlemi yasal dayanaktan yoksundur. Genel esaslara alınsa bile iç işlemlerinde ve KDV iadelerinde KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNİN ÖZEL ESASLAR BÖLÜMÜNDEKİ USUL VE ESASLAR GEÇERLİDİR gerekçesinin hiçbir yasal dayanağı olmayıp iptalini dilerim.  Mal alışı yaptığımız firmalar hakkında ve firmam hakkında bu konuyla ilgili herhangi bir inceleme ve rapor yoktur.

                           Vergi dairesi Sahte ve Muhteviyatı İtibarıyla Yanıltıcı Belge düzenleme veya Kullanma ihtimalinde hareketle idari işlemi tesis ettiği açık ve net olarak anlaşılmaktadır. Vergi Dairesi defter ve belgelerimizi incelemeden tarafımıza herhangi bir ikaz ve bilgi vermeksizin alt firmalarımızın Kod Listesinde olduğu gerekçesiyle firmamızı da cezalandırma mahiyetinde olan bu gizli sakıncalı mükellefler listesine alınması yasal dayanaktan yoksundur.

                  Vergi Dairesi eksik bilgiye sahiptir. Çünkü defter ve belgelerimizi incelemeden gıyabımızda hayali bilgilerle şirketimizi özel esaslara tabi tutmasının hiçbir yasal dayanağı yoktur.  Vergi Dairesi hiçbir araştırma ve tespit yapmaksızın yasal dayanaktan yoksun şirketimizin hem faaliyetini kısıtlamıştır hem de fişlemek suretiyle diğer mükellefler nezdinde sakıncalı duruma düşürmüştür.

           Şirketimiz hakkında hiçbir vergi incelemesi yoktur. Hakkında düzenlenen bir vergi inceleme raporu da yoktur.

                                        TC. Anayasasın da idarenin her türlü işlem ve eyleminin yargı denetimine tabi olduğu, idarenin yasadan yetki almaksızın işlem ve eylem tesis edemeyeceği belirtilmiştir. Ayrıca TC. Anayasasın da Türkiye Cumhuriyetinin bir hukuk devleti olduğu vurgulanmış olup hukuk devletinde idarenin yasal dayanağı olmaksızın bir işlem tesis etmesinden ya da eylemde bulunmasından söz edilmesi de mümkün değildir. İdareler tesis ettikleri işlemlerin yasal dayanaklarını ortaya koymak zorundadırlar. Bu anlamda idarenin kamu hizmetlerinin daha iyi ve etkin bir şekilde yürütülmesi ve takibi amacı ile sakıncalı mükellefler listesi oluşturabilmesi için Türk Vergi Sisteminde düzenlenmiş bir kanuni dayanağının olması gerekir. Böyle bir yasa bulunmadığına göre vergi dairesinin tesis ettiği işlem hukuk dışı bir işlem olup iptalini dilerim.

                           Mükelleflerin ticari faaliyetlerinden dolayı değişik listelere, MÜKELLEF KDV İADELERİNDE ÖZEL ESASLARA TABİDİR listesine alınarak fişlenmesine dair düzenlenmiş bir yasa yoktur. Yapılan uygulama tamamen keyfi ve hukuk dışıdır.  Firmamızın bu listede olduğu sürece hiçbir firma bizden mal almıyor ve bize mal satmıyor ve şirketimize iş yaptırmıyor. Elimiz kolumuz bağlanmış durumdadır. Geçmişte mal ve hizmet sattığımız firmalarında bizden dolayı bu listeye alınması için vergi dairelerince işlem tesis edilmektedir.                          

                          Şirketimiz bu listeye alınması yasal dayanaktan yoksundur. Tamamen idarenin keyfi bir uygulamasıdır.    2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 2. Maddesince her idari işlem yargı denetimine tabi olduğu için bu idari işlemin de açıkça hukuka aykırı olması ve yasal dayanaktan yoksun bulunması nedeniyle iptalini talep ediyoruz.

SONUÇ VE  TALEP           :

                                    Yukarıda arz ve izah ettiğimiz nedenlerle davamızın kabulüyle. Yasal   dayanaktan yoksun Vergi Dairesince davacı müvekkil şirketin KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNİN ÖZEL ESASLAR BÖLÜMÜNDEKİ USUL VE ESASLARA TABİDİR Listesine alınması işleminin açıkça hukuka aykırı olması nedeniyle iptaline, idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması ve uygulanması halinde ileride telafisi güç ve imkansız zararlar doğuracağından dolayı öncelikle YÜRÜTMENİN DURDURULMASINA, dava giderlerinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini yüce mahkemenizden arz ve talep ederiz.  19.09.2024

                            DAVACI VEKİLİ

Sıkça Sorulan Sorular

Özel Esaslara Alınma İşleminin İptali Davası Nasıl Açılır?

Özel esaslara alınma işleminin iptali davası idare hukuku konusunda bir avukattan tarafından mahkemeye verilecek bir dilekçe ile UYAP üzerinden açılmalıdır.

Özel Esaslara Alınma İşleminin İptali Davasında Yürütme Durdurma Nasıl Talep Edilir?

Özel esaslara alınma işleminin iptali davasında yürütme durdurma dava dilekçesinde beyan edilerek ve gerekçeleri doğru açıklanarak talep edilir.

Özel Esaslara Alınma İşleminin İptali Davasında En Geç Ne Zamana Kadar Dava Açmalı?

Özel esaslara alınma işleminin iptali davasında en geç 30 gün içinde dava açılmalıdır. 30 günlük süre hak düşürücü süre olup, bu süre geçirilmesi durumunda dava açılması söz konusu olmayacaktır. Bu süre karar tebliğ edilmesi halinde tebliğ tarihinden itibaren, öğrenildi ise öğrenme tarihinden itibaren başlar.

Özel Esaslara Alınma İşleminin İptali Davasında Hangi Mahkemede Dava Açılmalıdır?

Özel esaslara alınma işlemini veren vergi dairesinin bulunduğu yerdeki vergi mahkemelerinde dava açılmalıdır.

Yorum yapın

Open chat
Merhaba 👋
Size yardımcı olabilir miyiz?
Hemen Ara