Ses Kayıtları, Videolar, Facebook, Whatsapp Mesajları Delil Sayılır Mı?

Bilişim teknolojileri sürecinde hukuki alanda ses kayıtları, videolar, Facebook, Whatsapp mesajları delil sayılır mı; günümüzde yoğun olarak kullanmakta olduğumuz dijital cihazlar hayatımızın her alanını kapsamaktadır.

Ses Kayıtları, Videolar, Facebook, Whatsapp Mesajları Delil Sayılır Mı?

Aldatma, kötü hayat sürme, özel hayatın ihlali ve tehdit oluşturma gibi alanlarda dijital alandaki bütün iletişim mecraları incelenebilmektedir.

Sosyal Medya Şifresinin Kırılmasıyla Delil Oluşturma

T.C.K 243. Madde gereğince bilişim teknolojilerine yasadışı durumlarda girilmesi, delilin Yargıtay tarafından kabul edilmemesine neden olur. Ses kayıtları, videolar, Facebook, Whatsapp mesajları delil sayılır mı; hukuki zeminde eğer ki kişi yasal yollarla bilgi edinmişse bu yazışmalar, videolar ve benzeri delil durumları hukuki alanda değerlendirilmektedir.

Boşanma davalarında özellikle karşı tarafın bilişim cihazına şifre kırma yoluyla girilmişse, bu delili veren tarafın güvensizliğini ifşa etmesi olarak algılanır. Yazışmaları, videoları ve fotoğraflar şifre kırma yoluyla elde edilmesi ‘’Hukuka aykırılık’’ durumu üzerinden değerlendirilerek T.C.K’nın 244. Maddesi üzerinden suç niteliği taşıyacaktır. Delilin ispatlanamaz olması üzerinden Yargıtay hukuk genel kurulu tarafından mahrem alana girme, tehdit durumları oluşturulduğu için kabul görmeyecektir.

Whatsapp Messenger Delil Olarak Kabul Edilir Mi?

Whatsapp messenger üzerinden Ses kayıtları, Videolar, Facebook, Whatsapp mesajları delil sayılır mı; öncelikle yurtdışına ait bir bilişim teknolojisi olduğu için bu alandaki bütün mesajlaşmalar ve benzeri durumlar bilir kişi tarafından incelemeye bırakılmaktadır. Tarih, saat ve bilişim teknolojisi üzerine kişinin güvenirliliği test edildikten sonra yazışmalar da incelenecektir. Whatsapp kayıtları üzerinden tespit edilen durumlar bilişim uzmanı tarafında rapor edilir. Bu süreçte cep telefonundan ekran görüntüsü almakta kayıtların saklanması da incelenecektir. Yazışmalar üzerinden boşanma davaları ve iş birlikteliklerinde ‘’Tehdit, hakaret, aşağılama, haysiyet kırıcı kelimeler aynı zamanda video, fotoğrafların bu amaçlarla kullanılması üzerine doğruluğu kanıtlandığında delil sayılmaktadır.

Sosyal Medya Delilleri Nasıl Alınır?

Ses kayıtları, Videolar, Facebook, Whatsapp mesajları delil sayılır mı; delil olarak görülmesi için hukuki düzlem üzerinde ilerlenmesi gerekmektedir. Dava sırasında tarafların bilişim teknolojileri üzerinden yaşadıkları tartışmalar ve tehdit unsurları ispatlanana kadar delil olarak görülmeyecektir. Bilişim uzmanı tarafından kayda alınması için, kişinin mahkemeye inceleme ve kendi mesaj kutusu üzerinden başvurması gerekmektedir. Müvekkilin dava süreciyle doğrudan bağlantılı olan durumlar göz önünde bulundurularak karşı tarafın da sosyal medya ve bilişim cihazları aranacaktır. Ancak ispat araçlarının ortadan kaldırılması ya da başka hesaplardan açılan profillerle oluşturulması durumunda bilişim hukuku çerçevesinde incelemeler başlatılabilir.

Boşanma Davalarında Bilişim Teknolojileri Delil Olarak Kullanılır Mı?

Bilişim teknolojisi üzerinde tarafların ses kayıtları, videolar, Facebook, Whatsapp mesajları delil sayılır mı, boşanma nedenine bağlı olarak yapılan yazışmalar, fotoğraflar aynı zamanda videolar da delil sayılacaktır. Karşı tarafla müvekkilin arasındaki yazışmalar yapılan incelemeler sonucunda mahkemede delil olarak kullanılabilir. Boşanma davasındaki sürecin aldatma, kötü hayat sürme, tehdit ve benzeri durumlara göre irdelenmesi için başvuru yapılması gerekecektir. Boşanma nedeni sayılan durumlar için uygulanması gereken bütün süreç takip edilecektir.

Ses kayıtları, Videolar, Facebook, Whatsapp mesajları Bilir Kişi

Bilir kişi bu alanda uzmanlaşmış olan aynı zamanda bilişim teknolojisini yakından inceleyen kişidir. Cihazların, sosyal medya hesaplarının, teknolojik mecraların işletim sistemlerinden, uygulamaların özelliklerine kadar bilgi sahibidir. Bilir kişi tarafından incelenmeyen ses kayıtları, videolar, Facebook, Whatsapp mesajları delil olarak karşı tarafın kendi rızasıyla verdiği takdirde bu işlem kayda, bilir kişi olmadan da alınabilmektedir. Ancak eğer ki taraflar arasında anlaşmazlık varsa ve hukuki düzlemde ‘’Suçlama – İftira’’ etkisine bağlı olacak durumlar incelenmesiyle bilir kişiye danışılacaktır.

Yorum yapın

Open chat
Merhaba 👋
Size yardımcı olabilir miyiz?
Hemen Ara