Adliyede boşanma davası nasıl açılır? Beraber inceleyelim.
Sayfa İçeriği
Adliyede Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Zina, aldatma, şiddet veya sevgisizlik gibi nedenlerle açılan boşanma davaları için ilk önce anlaşmalı boşanma davaları veya çekişmeli boşanma davaları olduğuna karar verilmelidir. Daha sonrasında boşanmak isteyen kişinin sebepleri boşanma dava dilekçesi düzenlenerek belirlenmelidir. Ancak iki taraf arasında anlaşmalı bir durum varsa dilekçe ile beraber anlaşmalı dava protokolü hazırlanmalıdır. Belgelerini tam ve eksiksiz bir şekilde hazırlayan davacı taraf adliyeye gelerek tevzi bürosuna başvuruda bulunmalıdır. Sonrasında dava işlemleri başlamaktadır.
Boşanma Davası Açarken Ödenecek Ücret
Adliyede boşanma davası nasıl açılır? Dava açarken istenilen belgeler ile birlikte belli miktar harcın ilgili bankaya yatırılması gereklidir. Aynı zamanda başvuru ve peşin harcı ödemelisiniz. Mahkeme giderlerini gösteren gider avansının da bulunması son derece önemlidir. Davacı olan taraf istenilen evrakları tam ve eksiksiz bir şekilde düzenleyerek harcı istenildiği gibi ödemelidir. Gerekli işlemleri yaptıktan sonra adliyeye gelerek başvuru yapabilir. Bundan sonrası rahat ilerleyen işlemlerden oluşur.
Adliyede Açılan Davaya Katılma Durumu
Boşanmak isteyen kişiler tuttuğu avukat neticesinde bütün işlemleri vekalet ile avukata devredebilir. Aile ile ilgili bütün bilgilerin ve dikkat edilmesi gereken hususların belirtilmesi ile tarafların adliyeye gelip davaya katılması gerekmez. Hazırlanan dosya ve dilekçelerle birlikte boşanma davasının süreci başlar. Ancak hakkınızı bireysel olarak sunduğunuz durumlarda bizzat gelip davada bulunmanız şarttır. Gelinmediği durumlarda işlem iptal olur. Tarafların dikkat etmesi gereken unsurlardan biri de mahkeme saatine uygun saatte gelinmesidir. İstenilen evrak ve saatte gelerek davaya katılmalısınız. Geç kalınan durumlarda dava süreci iptal edilerek işlemleriniz uzayabilir.
Boşanma Davası Açılan Mahkeme
Adliyede boşanma davası nasıl açılır? Boşanmak isteyen taraflar aile mahkemesine başvuru yapmalıdır. Ancak aile mahkemesinin olmadığı ve sorunların çıktığı durumlarda asliye hukuk mahkemesine başvuru yapılarak işlemler gerçekleştirilir. Bulunan yer için ikametgah konusu ise eşlerden birinin en az 6 ay için bulunduğu yer dikkate alınır.
Adliyede Anlaşmalı Boşanma Davası Açmak
Taraflar ilk önce nafaka, velayet, tazminat gibi konularda uzlaşmaya varmalıdır. Konularda iki taraf anlaşırsa dava dilekçesi düzenlenmelidir. Aynı zamanda anlaşmalı boşanma protokolü düzenlenerek teslim edilmelidir. Islak imzalı olmak üzere toplamda üç nüsha bulunmalıdır. Protokolün birinci nüshasını aile mahkemesine diğer iki nüsha ise taraflara teslim edilmelidir. Adliyede boşanma davası nasıl açılır? Evraklar tam ve eksiksiz bir biçimde ayarlandığı zaman adliyeye gelerek tevzi bürosuna başvurularak dava açma işlemleri tamamlanabilir.
Boşanma Davası Açılırken Tazminat Talebi
Taraflar boşanma davası açarken tazminat isteğinde bulunabilirler. Tazminat, haksız bir şekilde fiili bir duruma uğrayan kişinin zararının ödenmesi işlemine verilen isimdir. Evlilikte zarar ve kusur yaşayan taraf karşı cinsten oluşan zararın ödenmesi için tazminat talebinde bulunabilir. Boşanmayı açan taraf dava dilekçesi içinde ayrıca tazminat talebini de belirtebilir.
Boşanma Davası Açarken Delil Sunmak
Adliyede boşanma davası nasıl açılır? Boşanma davasına konu olan taraf yaşadığı kusur durumunun ortaya çıkması için delil sunabilmektedir. Ancak sunulan delilin var olan hukuk kurallarına aykırı olmaması önemlidir. Mesajlar, görüntüler ve ses kayıtları kişinin özel hayatına girdiğinden ihlal edilmesi mahkemenin hükümsüz olmasına yol açmaktadır. Aynı zamanda gizliliği ihlal ederek taraflar suç işlemiş sayılırlar. Bu tarz konulara dikkat ederek mahkemeye katılmanız gereklidir. Delil için kişinin rızasının alınması önemlidir. Boşanma davası içinde aldatmanın ispat edilmesi için çeşitli deliller sunulması önemlidir.
Delil sunulması işlemleri hızlandırarak kısa sürede davanın sonuçlanmasını sağlar. Ancak belirsiz durumlar olduğunda boşanmak zorlu bir hale gelecektir. Sadakat ihlali konu olduğunda her türlü kayıt mahkemede sunulmaktadır. Eşlerden birinin yabancı olduğu durumlarda müşterek mesken hukuku bulunmayacaktır. Türk eş yabancı olan eşinden boşanmak için adliyeye başvuru yapabilir. Bu konuda herhangi sorun veya sıkıntı bulunmamaktadır. Gerekli evrakların düzenlenmesi ile zamanında mahkeme salonunda olunması önemlidir.