Anlaşmalı boşanma nasıl açılır; tarafların boşanma davası açabilmesi için öncelikle anlaşmalı boşanma davası dilekçesi hazırlaması ve asliye mahkemesine başvurarak, aile mahkemesi üzerinden süreci başlatması gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma davası talebi oluşturulduktan sonra taraflar aynı gün mahkemeye çağrılarak, hakim karşısında nedenlerini açıklamalıdır. Eşlerden birinin mahkemeye gelmemesi durumunda dava çekişmeliye dönerek erteleyebilir.
Anlaşmalı boşanma nasıl açılır; anlaşmalı boşanma davası özellikle eşlerin sebep bildirerek mahkemeye başvurması gereken davalardan biridir. Anlaşmalı olduğu için her iki tarafında yazılan dilekçeyi asliye mahkemesine vermesi ve dava sürecini başlatması gerekecektir. Asliye mahkemesi üzerinden açılacak davalar, eşlerin beraber yaşadıkları şehrin ikamet ettikleri mahkeme adresine başvuru yaparak başlatmaları gereken bir süreçtir.
Aile mahkemesi üzerinden açılan davada, velayet, nafaka ve mal mülk paylaşımı için çocukların menfaatinin düşünüldüğü de açıkça belirtilmelidir. Boşanma davasının kısa sürmesi için tarafların anlaşmadan caymamaları aynı zamanda itiraz talebinde de bulunmamaları önemlidir. Dava süreci boyunca boşanma avukatından da yardım almak, hukuki alanda prosedüre uygun açısından önemli olabilecektir.
Anlaşmalı boşanma nasıl açılır; tarafların birlikte mahkemeye başvuru yapması şartı bulunmaktadır. Hak kaybının yaşanmaması, çocukların bu boşanmadan zararlı çıkmaması ve boşanmanın medeni kanunun sağladığı avantajları kullanmak için uygulanmadığı belirtilmelidir. Boşanma davası açabilmek için ilk aşamada iki tarafın da dilekçeyi imzalaması ve birbirlerinin taleplerini kabul etmesi gerekmektedir. Eşler arasında ve çocuklar arasında baskı, şiddet, tehdit durumları yaşanmamalıdır. Dava sürecinde herhangi bir zorlama veya tehdit olması durumunda anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davasına dönebilmektedir. Eşlerin boşanma sebepleri mahkemede açıkça ifade edilmeli ve kayıtlara alınacak şekilde hukuki düzlemde incelenmelidir.
Anlaşmalı boşanma nasıl açılır; medeni hukukta kısa süren davalar olarak boşanma davasının kısa sürmesindeki etken, maddi ve manevi anlaşmazlıkların eşler tarafından önceden çözülerek mahkemeye başvurmuş olmadır. Ancak medeni kanunlarda özellikle 166. Madde gereğince eşlerin 1 yıl boyunca evli kalmış olması aynı zamanda aynı evin içinde ikamet etmiş olmaları şartı bulunmaktadır.
Eğer eşler evli ancak farklı ikametlerdeyse bu hukuki süreçte sorun yaratabilmektedir. Beraber yaşadıklarını aynı zamanda 1 yıl boyunca evli olduklarını kanıtlayacak evraklarda erken boşanma süreçleri için gerekli olabilmektedir. Aile mahkemesine başvuru yapmadan önce bu süreçteki hukuki prosedürü uygulamak hem zaman hem de dava açısından önemlidir.
Anlaşmalı boşanma nasıl açılır; mahkeme süreci boşanma kriterlerine göre değişmektedir. Özellikle hukuki alanda bir tanım olan ‘’Tek celse’’ anlaşmalı boşanma davaları için geçerlidir. Aile mahkemesi üzerinden yürütülmekte olan bu davalarda, eşlerin kendi aralarında anlaşarak süreci takip etmeleri mahkemenin sadece tutarlılık kontrolü yapmasına neden olacaktır. Delil araştırması, itiraz dilekçesi ve velayet anlaşmazlıkları gibi ek davalarla da ilgilenilmeyeceği için genel olarak 1 ay ile 4 ay arasında bir sürede boşanma davası tamamlanmaktadır. Anlaşmalı boşanma davasının çekişmeliye dönmesi durumunda süreç 1 yıl ile 2 yıla kadar uzayabilmekte, davada araştırma, bilir kişi ve delil alanlarına da gerek duyulmaktadır.
Nafaka parası eşler arasında anlaşmalı boşanma davasında da kullanılabilen hukuki bir haktır. Burada eşlerden velayeti alan veya maddi durumu kötü olan ( Kadın ya da erkek) fark etmeksizin nafaka talebinde bulunabilmektedir. Tazminat, velayet ve nafaka davaları olmadığı için süreç sağlıklı bir şekilde ilerleyebilir. Özellikle tazminat ve velayet davaları mahkeme sürecinin uzun sürmesine neden olabilmektedir.
Maddi ve manevi aşamaların kendi aralarında halletmiş olan taraflar, mahkemeye sadece talepte bulunacaktır. Nafaka hakkı da devlet tarafından kontrol altına alınarak, tarafların aylık olarak birbirlerine destek olmasını sağlayacaktır.
Boşanma davasının açılması için tarafların prosedüre uygun şekilde bütün hususları yerine getirmesi gerekmektedir. Öncelikle anlaşmaya ilişkin bütün hususları yazılı olarak beyan etmeleri şartı bulunur. Aynı zamanda 1 yıl evli kalmaları ve 6 ay aynı evde ikamet etmiş olmaları şartı bulunmaktadır. İki taraf da bu sürecin esaslarına uyarak asliye mahkemesine dilekçe verebilir ve davanın başlatılmasını Türk Medeni Kanunu üzerinden sağlayabilir.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.