Anlaşmalı boşanma davasında hakim ne sorar; Evliliğin sonlandırma davaları anlaşmalı olduğunda zor bir protokol işlenmemektedir.
Sayfa İçeriği
Anlaşmalı Boşanma Davasında Hakim Ne Sorar?
Türk Medeni kanunu üzerinden 166. Maddelere göre evliliğe ve taraflara karşı herhangi bir ihlal bulunmuyorsa, tarafların kendi özgün iradesiyle boşanmak istemeleri medeni kanunlarda yer almaktadır. Ancak kendi özgür iradeleri olduklarını belirtmeleri gerekmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Protokolü Nasıl İşler?
Anlaşmalı boşanma davasında hakim ne sorar; protokol üzerinden tarafların kendi özgür iradeleriyle boşandıklarının anlaşılması için öncellikle asliye mahkemesine dilekçe vermeleri gerekmektedir. Bundan sonraki aşamada, tarafların mahkeme sürecinde her iki tarafın kürsüde bulunması ve hakimin sorularına doğru cevaplar vermesi gerekecektir. Nafaka, maddi ve manevi tazminat aynı zamanda çocuk velayeti için hakim her iki tarafa da sorular soracak ve aynı cevapları duyduğu takdirde boşanma davasının anlaşmalı ilerlemesini kabul edecektir. Özellikle dava süresinde tahdit ve zorlama olmadığının anlaşılması için hakim durum değerlendirmesi yaparak, şüpheli bir durumda tarafların teker teker mahkeme salonuna alınmasını da sağlayabilmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Davasında Hakimin Sorumluluğu Nedir?
Anlaşmalı boşanma davasında hakim ne sorar; hakim medeni hukuk çerçevesinde değerlendirme yapmakla yükümlüdür. Bu aşamada, boşanma davasının taraflar üzerinden neden açıldığı ve neden çözülmez olduğunu irdelemeyecektir. Hakimin görevi tarafların barışması ya da ayrılması değil, medeni hukuk üzerinden haklarının, özgürlüklerinin kanunlar ışığında sağlanmasıdır. Her iki tarafında özgür iradeyle boşandığından emin olması için taraflara sorular yöneltir, tehdit ve zorlama olmadığına emin olacak şekilde aile mahkemesi mercisinin gereğinin yerine getirilmesini sağlar. Aynı zamanda bu süreçte şahitlerinde yer alması gerekebilmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Davasında Şahitlere Neler Sorulur?
Anlaşmalı boşanma davasında hakim ne sorar; hakim sadece taraflara değil aynı zamanda boşanmak isteyen eşlerin şahitlerine de sorular yöneltecektir. Tutarsız konuşmalarını ve tarafların kendi aralarındaki anlaşmalarının kriterlerini öğrenmeye hakkı vardır. Bunun için şahitlere, tarafların ne zaman evlendiğini soracaktır. Aynı zamanda şahitlerin birbirleriyle olan ilişkilerini kendi gözlemleri üzerinden mahkemeye açıklamalarını talep eder. Bahsi olan evliliğin sorunlarının ne zaman başladığını ve tarafların bu sorunlara olan tepkilerinin neler olduğunu da inceleyerek, boşanmada herhangi bir tehdit ya da şantaj olmadığını öğrenerek, kanunlar üzerinden değerlendirme yapılmasını talep edecektir. Boşanma davasında tarafların ve şahitlerin beyanları da sürecin bir parçası olmaktadır.
Boşanma Davasında Hakim Neden Soru Sorar?
Anlaşmalı boşanma davasında hakim ne sorar; Boşanma davasında hakim bu soruları merak ettiği için değil, medeni hukuk ve kanunlar çerçevesinde evlilik kurumunun sonlandırılmaya değer olup olmadığını analiz etmek için sormaktadır. Özellikle evliliğin sahte olup olmadığı, evli kişilerin ayrıldıktan sonra karşılaşacağı kötü durumların olması, yönetmeliğe ters düşen durumların analiz edilmesi gerekmektedir.
Türk medeni kanununda evliliğin sonlandırılması için en az 1 yıl evli kalınması aynı zamanda her iki tarafında ilk 6 ay aynı evde yaşamış olması şartı bulunmaktadır. Bu durumun maddi ve manevi çıkarlar için değil, medeni hukuka giren ‘’Medeni hal’’ alanında değerlendirilmesi oldukça önemlidir.