Evlilik birliği, bir süre sonra şiddetli geçimsizlik, darp, zina gibi pek çok gerekçeyle temelinden sarsılabilir. Kişi veya kişiler kendi istekleri ile bozulan nikah akitlerini sonlandırmak için boşanma davası açmak zorunda kalabilir. Bu davalar, eşlerden birinin ikamet ettiği veya son altı ayda birlikte ikamet ettikleri yere bağlı Aile mahkemesinde dava açılır. Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için 1 yıl evli kalmak zorunludur.
Taraflar veya boşanmak isteyen taraf, bir dilekçe ile Aile mahkemesine başvurmalıdır.
Dilekçede kişinin adı, soyadı, kimlik numarası ve açık adresinin yazılı bulunması zorunludur. Adres karşı tarafın ekonomik durum ve mal araştırması gerektiği anda polis ve jandarmaya bildirilmekte ve gerekli işlemler yapılmaktadır. Dava dilekçesinde hakim kendi hüküm tesis edemeyeceğinden, maddi ve manevi tazminat isteği ve kusurun ne olduğu açıkça belirtilmelidir.
Boşanma davasında en küçük konularda bile problemler yaşanabileceğinden, boşanmak isteyen tarafın bir boşanma avukatı ile görüşmesi uygun olur. Tarafların hakkını korumak için bir protokol hazırlanması da gerekebilir. Bu yüzden hukuki bilgisi olmayan insanların uzman kişilerden yardım alması ve bir boşanma avukatına başvurarak yasal tüm prosedür ve davayı kendisinin takip etmesi istenebilir.
Çekişmeli boşanmalarda ise bir avukatın bulunması mecburidir çünkü pek çok konuda uzmanlığına ihtiyaç duyulur. Çocukların paylaşımı, mal paylaşımı gibi anlaşmazlıklar uzman yardımı ve desteği ile çözülür.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.