Boşanmak İçin Avukata Gerek Var Mı?

Çiftler evlendikten belli bir süre sonra boşanmanın daha iyi bir karar olduğunu düşünebilmektedir. Peki boşanmak için avukata gerek var mı?

Boşanmak İçin Avukata Gerek Var Mı?

Bu süreçte yapılması gerekenler konusunda boşanma kararı alan taraf merak içerisinde olmaktadır. Çoğunlukla boşanma davası açmak isteyen tarafın aklına ilk gelen husus boşanma avukatı tutmak olmaktadır.

Hukuki Olarak Boşanmak İçin Avukat Zorunlu Mudur?

Boşanmak için avukata gerek var mı: Türk hukuku tarafından belirlenmiş hususlara göre hiçbir dava için tarafların avukat tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat davada işlenecek süreç davanın gerektirdikleri hakkında bilgi sahibi olmayanlar haklarını koruyamamak da ve mağdur olabilmektedir. Bu sebeple hak kaybı yaşamamak ve davaların daha kısa süre içerisinde sonuçlanması için avukat yardımı almak en doğrusu olacaktır.

Anlaşmalı Boşanmak İçin Avukata Gerek Var Mı?

Boşanmak için avukata gerek var mı: anlaşmalı boşanma davaları çekişmeli boşanma davalarına göre daha hızlı ve daha kolay geçmektedir. Boşanma dilekçesi yazılıp bir protokol hazırlanması ve protokol hususlarının boşanmaya taraf olan kişiler tarafından onaylanması boşanmanın gerçekleşmesi için yeterli olmaktadır. Bu protokolü kişiler avukat yardım almadan kendi başlarına da hazırlayabilmektedir. Fakat hazırlanacak olan protokolde taraftarın birçok menfaati yer almaktadır. Eksik veya hatalı hazırlanan bir protokol sebebiyle ilerleyen zamanlarda hak kaybına uğrama ve başka sorunlarla karşılaşma ihtimaliniz bulunuyor. Tüm bu riskleri ortadan kaldırmak için anlaşmalı boşanma dahi olsa protokolün alanında uzman bir avukat tarafından hazırlanması daha doğru olacaktır.

Çekişmeli Boşanma Davalarında Avukatın Önemi

Boşanmak için avukata gerek var mı; çekişmeli boşanma davalarında anlaşmalı boşanma davalarında gerekenlerden çok daha fazla hususa dikkat edilmesi gerekmektedir. Boşanmaya konu olan delillerin toplanması, talep edilecek olan tazminatlar, var ise çocukların velayeti ve nafaka gibi konuların belirlenmesi gerekmektedir. Ülkemizde aile hukuku konusunda hakimler geniş takdir yetkisine sahiptir. Bu sebeple delillerin değerlendirilmesi, hazırlanması ve vaktinde mahkemeye sunulması büyük önem taşımaktadır. Tüm hususların sağlıklı bir şekilde belirlenmesi ve süreçlerin doğru bir şekilde yürütülmesi için çekişmeli boşanma davalarında avukat yardımı oldukça büyük önem taşımaktadır.

Boşanma Davalarında Avukatlar Ne Yapar?

Boşanmak için avukata gerek var mı; aile avukatı olarak da bilinen boşanma avukatları boşanmada mal paylaşımı, nafaka ve velayet gibi konularda görev üstlenmektedir. Hem çekişmeli hem de anlaşmalı boşanma davaları için avukat yardımı önem taşımaktadır. Avukatlar boşanma davalarının daha hızlı ve daha kolay bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Tarafların dava esnasında herhangi bir hak kaybına uğramaması ve mağdur olmaması için gereken süreçleri yönetir. Tüm boşanma davalarının kendine özgü bir hazırlık süreci bulunmaktadır. Boşanma avukatları bu hazırlık süreci ve davanın tüm sürecini sıkı bir şekilde takip eder.

Boşanma Davalarında Avukat Neden Önemlidir?

Boşanmak için avukata gerek var mı; hukuki olarak boşanma davaları için avukat tutma zorunluluğu bulunmasa da boşanma oldukça zor ve komplike bir süreçtir. Boşanma avukatları dava için incelenmesi gereken hususlar konusunda uzmandır. Hukuki bilgi sahibi olmayan tarafların dava sürecini takip etmeleri ve davanın hayat boyu bağlayıcı olmasının sağlamaları daha zordur. Boşanma avukatları, boşanma davaları için süreçlerin Hukuk Mahkemeleri Kanunu hükümlerine göre yürütülmesine sağlamaktadır. Boşanmaya konu olan tarafların avukatsız bir şekilde işlemleri yürütebilmesi için hem aile hukuku hem de hukuk mahkemeleri kanunu hakkında oldukça geniş bilgi sahibi olmaları gerekmektedir.

Bilgi eksikliği olması durumunda hak kayıpları ile karşılaşması riski oldukça yüksektir. Hukuki olarak bilgi sahibi olunsa bile hak kaybına uğramamak için hukuk kurallarının tarafsız bir şekilde yorumlanması gerekmektedir. Kişiler kendilerinin taraf oldukları davalar için araştırma yaparken hukuk kuralları konusunda tarafsız yorumlama yapmakta zorlanmaktadır. Bu yüzden kuralları tarafsız bir şekilde yorumlayarak süreçleri hak kaybına uğramayacağınız bir şekilde yürütecek bir avukat ile birlikte çalışmamız daha mantıklı olacaktır. Herhangi bir yanlış yorumlama veya eksik bilgi oldukça büyük kayıplara ve kısa sürede sonuçlanacak olan davaların oldukça uzun sürelere yayılmasına sebebiyet verebilmektedir.

Peki 2023 İçin Boşanma Davasında Avukat ve Mahkeme Ücreti Ne Kadar? Gelin inceleyelim.

Yorum yapın

Open chat
Merhaba 👋
Size yardımcı olabilir miyiz?
Hemen Ara