Darp kasten yaralamaya yönelik bir fiildir. Farklı durumlar altında ne yazık ki sıklıkla görülen bir hal olarak ortaya çıkar. Darp edilen kişi ise bu anı yaşadıktan sonra duygusal ve psikolojik çöküntünün olması sebebiyle ne yapılması gerektiğine dair bazen mantıklı düşünemez. Yaşanan negatif durumdan hemen sonra darp raporu alınması gerekir. Durumdan sonra hangi kurum ve kuruluşlara başvurmak gerektiğini bilmeyen ve öğrenmek isteyen kişilere darp raporu nasıl alınır konusunu araştırdık.
Vurma, çatma, dövme anlamını taşıyan darp fiili kasten yaralama olarak bilinir. Ancak bu fiil işlenirken kesici veya delici herhangi bir alet kullanıldığı görülmeden fiziki şiddet ortaya çıkar. Bu fiil ile maruz kalınma durumunda darp raporu nasıl alınır sorusuna cevap verecek işlemler adımlarıyla yerine getirilir. Darp raporu sayesinde gerçekleşen darbın izleri tespit edilmeye çalışılır. Darp izleri varsa bu yaralanmanın niteliği belirlenir. Darp fiilinin kişide bıraktığı etkisi de raporda yer alırken ayrıntılı açıklama yapılır. Darp raporunun ortaya çıkmasında ise düzenlenmesinde adli rapor ya da adli geçici rapor olarak çeşitlenmesi vardır.
Darp raporu bir yaralanma fiilinin olduğunu kanıtlayan belgedir. Darptan kaynaklanan fiilin yaralamanın var olduğunu, yaranın yerini, şeklini, çapını, darp edilen kişi üzerinde yarattığı etkiyi dair bilgileri ayrıntılarıyla ve bilimsel şekilde söyler. Fiilinin oluş şekline dair ayrıntılı bilgilerin yer almasının öneminden kaynaklı darp raporu nasıl alınır aşamaları birçok vatandaş tarafından bilinmesi lazımdır. Darbın olduğunu fiilin gerçekleştiğinin ispatı için büyük bir önem arz eden rapor olarak öne çıkar.
Darba uğrayan kişi ilk olarak en yakın merkezde bulunan kolluk kuvvetlerine gitmesi gerekmektedir. Bu gittiği merkezde darp edildiğini açıkça belirterek polis, jandarma vs. eşliğinde en yakın hastaneye sevki gerçekleşir. Hastanede kişi rapor için muayeneye tabi tutulur. Darp raporu nasıl alınır aşamalarından görülen bu durum çerçevesinde uygun adımlar ve sırası önem teşkil eder. Polis ya da jandarma karakoluna başvurmadan direkt herhangi bir özel hastane yahut devlet hastanesine başvuru gerçekleşmesi de darp raporu alınması için yeterli olarak görülebilir. Mağdur olduğunu iddia eden kişi, darp edildiğini muayeneyi yapacak olan hekime ancak yaşadığı durumu belirtmesi gerekir. Belirtmesinden sonra ise hekim hastanede görevli olan polise durumu iletir.
Darp raporu almak için belirli bir süreden bahsedilmez. Ancak yeni oluşmuş darp ile arasından zaman geçmiş bulunan darbın etkilerini görebilmek aynı şekilde meydana gelmez. Hem de bu sebepten ötürü kanıtlanma aşamasında da zorluklar yaşanabilir. İspatının zorlaşmaması ve haklılığınızı tam olarak gösterebilmek için tavsiye edilen aradan fazla vakit geçmeden darp raporunu alınmasıdır.
Darp raporunun geçerliliği için belirli bir süreden bahsedilmesi meydana gelmez. Darp raporu nasıl alınır hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olması yanında geçerliliği ve sonrasında yapılacak işlemler hakkında da gerekli bilgi sahibi olunmalıdır. Durumun mahiyetine göre alınan bu rapor her zaman kullanıldığı görülür. Ancak kasten yaralama, kasten yaralamaya bağlı tazminat davası gibi bazı durumlarda alınan darp raporunun süresi zamanaşımı gibi süreç içerisine girebilir. Bu süreç içerisine girilirse de raporun etkisinden bahsedebilmek mümkün olmaz. Etkiyi kaybetmemek için olabildiğince hızlı davranılması gerekir. Darp raporunuzu aldıktan sonra karşı tarafa dava açma talebiniz bulunursa eğer vakit kaybetmeden hızlıca bir avukata danışmanız fayda sağlayacaktır. Avukatınızın da sizinle beraber yol almasıyla mahkemeye dava açma sürecinize girebilirsiniz.
Adli rapor yahut geçici adli rapor olarak düzenlenmesi sayesinde tıp boyutunda hekim görüşü içerisinde yer alır. Hekim görüşünün olması ise raporun niteliksel somut kanıtını ortaya sürmeyi becerir. Olayın oluşuna yahut darp fiilinin kesin olarak işlendiğine ilişkin bilgilerin net olarak yer alması sonucunda delil niteliğini barındırması gerçekleşir. Ancak darp raporu ceza yargılamasında tek başına delil olarak kullanılması meydana gelmez. Mahkeme verilen ifadelerin tutarlılığını da inceleyerek ve olayın oluşu hakkında bilgilerin ışığında hüküm vermesi ortaya çıkar. Sadece darp raporu değil yanında avukat desteğini de almasıyla davada kazanma süreci netleşir.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.