Boşanma davalarında çocuğun bakım ile yasal hakkının ve sorumluluklarının anne veya babaya verilmesidir. Her çocuk anne baba bakımına ihtiyaç duyar ve bu reşit oluncaya kadar devam eder. Anne ve baba evlenmeden önce çocuk dünyaya gelmişse velayet hakkı anneye aittir.
Anne ve babanın görevi çocuğun en iyi şartlarda yaşamasını sağlamak, ona özen göstermek, sağlıklarını korumak ve eğitim hayatlarının sorunsuz ilerlemesi için sağlıklı kararlar alıp tüm masrafları karşılamalıdır. Bu haklar Türk Medeni Kanununa göre düzenlenmiştir.
Velayet davası boşanma davası sırasında ya da velayetin değiştirilmesi için açılan davalardır. Çocuğun bakımını ve menfaatlerini hangi taraf en iyi şekilde yerine getirirse çocuk o kişiye verilir. Çocuk anne veya babada kalsa bile diğer tarafın sorumluluğu da bulunmaktadır.
Boşanma davası sırasında çocuk içinde nafaka talep edilebilir ve nafaka sorumluluğunu yerine getirmeyen taraf şikayet halinde 3 ay hapis cezası ile cezalandırılır.
Velayet davalarında boşanan eşlerin çocukları ile olan iletişimi kesilmemelidir.
Mahkemenin verdiği kararlara uyulmalı ve çocuk belirlenen zamanlarda anne veya baba ile görüştürülmelidir. Diğer ebeveynin de çocuk üzerinde sorumluluk ve hakki vardır ve bu engellenemez.
Velayet hakkini alan kişi bu hakkı kötüye kullanmamalı, çocuğun hayatını tehlikeye atacak davranışlar da bulunulmamalı psikolojisini bozacak davranışlarda bulunulmamalıdır. Ayrıca velayeti alan kişi yeniden evlenirse veya velayet hakkını kötüye kullanırsa karşı taraf velayetin değiştirilmesi davası açabilir.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.