Anlaşmalı boşanmaya karşı taraf gelmezse ne olur; anlaşmalı boşanma süreci boyunca anlaşmalı boşanma protokolüne uygunluğa önem vermektedir. Türk medeni kanunun şartlarından biri tarafların anlaştığını bildirmesi ve bunu göstermesi olacaktır. Dilekçe verildikten sonra duruşmaya gelinmesi gerekmekte, eşler boşanma nedenlerini mahkemeye doğru bir dil ile bildirmek zorundadır.
Sayfa İçeriği
Anlaşmalı Boşanmaya Karşı Taraf Gelmezse Ne Olur?
Anlaşmalı boşanmaya karşı taraf gelmezse ne olur; boşanma davasında tarafların her ikisinin de duruşmaya gelmesi şartı vardır. Tarafların duruşmaya gelmemesi durumunda anlaşmalı boşanma davası mahkeme tarafından çekişmeliye dönüşecek ve dava bu şekilde seyir edecektir. Bu noktada ceza alması ya da adli para cezası ödemesi gibi bir durum söz konusu değildir. Anlaşmalı boşanma davası protokolünde;
Tarafların asliye mahkemesine kendi rızasıyla dilekçe vermesi gerekmektedir. Her iki tarafında anlaşmalı boşanma beyanına bulunmuş olması gerekmektedir. Mahkemenin bildirdiği duruşma tarihinde her iki tarafında bulunması gerekmektedir. Velayet, nafaka ve mal mülk paylaşımında anlaşılmış olması aynı zamanda tarafların her ikisinin de süreçte buna kabul olduğu bildirilmelidir.
Anlaşmalı Boşanma Davasında Duruşma Tarihi Ertelenebilir Mi?
Anlaşmalı boşanmaya karşı taraf gelmezse ne olur; bunun nedenine bağlı olarak mahkeme hiçbir dilekçe bildirimi kabul etmemektedir. Eğer taraflardan biri hiçbir neden bildirmeden mahkemeye gelmezse bu davanın çekişmeli boşanma davasına dönüşmesine neden olacaktır. Türk Medeni Kanun’un 166. Maddesi üzerindeki nedenler de gözlenerek, eşlerin birinin evliliği sonlandırmak istemesi ve diğerinin ‘’Duruşmaya gelmeyerek’’ evliliğe devam etmek istediği çıkarımı yapılır. Mahkemenin zamanını almak aynı zamanda aile mahkemesi yanlış bilgilendirmek dolayısıyla da duruşma ertelenecektir. Tarafların duruşmaya katılmaları zorunlu olduğundan duruşma tarihinin ertelenmesi için mahkemenin verdiği tarihler arasında dilekçe verilmesi gerekmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Davasında Neler Olmamalıdır?
Anlaşmalı boşanmaya karşı taraf gelmezse ne olur; taraflar mahkemeye mutlaka gelmelidir. Tarafların beyanlarında, velayet, nafaka ve mal mülk paylaşımlarında tutarsız olmamaları, mahkemeye itirazda bulunmamaları gerekmektedir. Dava günü mahkemeye gelmeme durumunda davanın çekişmeliye dönmesi gibi aynı zamanda nafaka, velayet ve boşanma davasının diğer alanlarda yaşanan anlaşmazlıklarda da oluşan tutarsızlık çekişmeli boşanma davasına çevrilmesine neden olacaktır.
Boşanma Neticesinde Hukuki Durumun Önemi
Anlaşmalı boşanmaya karşı taraf gelmezse ne olur; Hukuki durumlarda duruşmaya katılmama kabul edilemez bir kanun ihlali olarak görülür. Taraflar mahkeme sürecinde hala birbirlerinden sorumlu, kanun önünde kendi beyanlarını belirtirken tutarlılığı sağlamalıdır. Protokol medeni hukuk çerçevesinde değerlendirilmiş olup, tarafların anlaşmazlıklarını düzeltmeyi değil, adalet ve hak taleplerini düzenleyerek eşit dağıtmayı amaçlamıştır. Bu nedenle tarafların kendi başlarına hareket etmeleri, beyanlarını ve mahkeme usullerini önemsiz saymaları mahkeme sürecinde de değişiklik olmasına neden olacaktır. Anlaşmalı boşanma davalarında hukuki durum, kanun maddelerinin belirlediği nedenler aynı zamanda tarafların kendilerinin ve şahitlerinin de ifadeleri sürecin işleyişinde etkili olacak önemli etkenlerdir.
Anlaşmalı Boşanma Davasında Her İki Tarafında Gelmemesi
Boşanma davasında duruşmaya her iki tarafında gelmemesi durumunda inceleme ve uyuşmazlığın tespiti, dava şartları kontrol edilecektir. Her iki tarafında neden belirtmeden duruşmaya katılmaması durumunda tebliğ kararı çıkacaktır. Daha sonraki aşamada dava düşecek ve eşlerin mahkemeye duruşmaya neden gelmediklerine dair dilekçe vermesi gerekecektir. Kanunları ve mahkemeyi yok saymak nedenini belirtmelerini aynı zamanda bunu mahkemeye bizzat kendilerinin bildirmesi zorunluluğu bulunmaktadır.
Peki Anlaşmalı Boşanma Davasında Hakim Ne Sorar? Gelin öğrenelim…
merhabalar anlaşmalı boşanma davam vardı ve davalı gelmedi 15 gün içinde çekişmeli dilekçe vermem gerekiyormuş. çekişmeli dilekçe değilde yeniden anlaşmalı dilekçe ve protokol hazırlasam dosyaya eklenirmi yoksa en baştan anlaşmalı mı açmamız gerekiyor bilgilendirirseniz sevinirim
İşbu mesleki makale/dilekçe, iş ve gelir elde etme amacı güdülmeksizin meslektaşlarımıza yardımcı olmak hazırlanmış ve yayımlanmıştır. Lütfen ücretli avukatlık hizmeti almak, danışmak ve bilgi almak için şahsi avukatınıza ulaşınız.