Boşanma kararı nüfus kaydına ne zaman ve nasıl işlenir; Boşanma durumu verildikten sonra temyiz edilip kesinleşmesi gereklidir. Bulunan yazı işleri müdürü çıkan sonucu nüfus müdürlüğüne göndermektedir. Nüfus müdürlüğü işlerini online bir şekilde hallettiği için sonuç açıklandıktan bir süre sonra kayıt internet üzerinde görünmektedir. Gideceğiniz herhangi bir nüfus müdürlüğünde nüfus kaydı olarak öğrenebilirsiniz.
Boşanma kararı nüfus kaydına ne zaman ve nasıl işlenir; Boşanma bittikten sonra sonuç nüfus müdürlüğüne gitmektedir. Kaydın nüfus cüzdanına işlenmesi için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur. Cüzdana işlenen kayıt sonrasında birkaç gün içinde yenilenmiş cüzdanı gidip alabilirsiniz.
Eski zamanlarda boşanan tarafların nüfus cüzdanı bölümünde dul veya boşanmıştır gibi kelimeler yazılırdı. Ancak değişen yeni kanunlarla beraber bu özellikler kalkmıştır. Evli yerine bekar ifadesinin gelmesine karar verilmiştir. Aynı zamanda nüfus kayıt örneği çıkarıldığında kişinin boşanma statüsü açıklama şeklinde bulunmaktadır.
Boşanma kararı nüfus kaydına ne zaman ve nasıl işlenir; Boşanma davası sonuçlandıktan sonra kadın evlenme ile elde ettiği kişisel durumunu korumaktadır. Evlenmeden önce aldığı soyadına devam eder. Ancak kadın evlenmeden önce dul olmuşsa bekarlık soyadını tekrar kullanması için hakimden izin alması gereklidir. Ancak bazı durumlarda kadın, kocanın soyadına devam etmek isteyebilir. Kadının soyadı üzerinde menfaati bulunuyorsa ve karşı tarafa zarar vermiyorsa hakim tarafından kocanın soyadının kullanmasına izin verebilir. Ancak koca koşulların bozulması ile bu durumun kaldırılmasını isteme hakkına sahiptir.
Aile birliği bozulduktan sonra boşanma işlemi mahkemelere gidilerek yasal anlamda gerçekleşir. Boşanma davası bittikten sonra 300 gün bekleme süresi bulunmaktadır. Bu durum kanuni bekleme süresi olarak yasalarda bulunur.
Boşanma kararı nüfus kaydına ne zaman ve nasıl işlenir; Boşandıktan sonra iki ayrı örnek şeklinde ilçe nüfus müdürlüğünde aile kütüklerine işlenmesi yapılmaktadır.
Türk Medeni Kanuni içinde evlat edinilen kadının boşanması halinde uygulanabilecek üç alternatif durum bulunmaktadır. Birincisi evlat edinmeden önce bulunduğu soyadına dönebilir. Aynı zamanda evlat edinenin soyadını kullanabilir. Ancak bunun gibi yasalarda bu konuyla ilgili hüküm olmalıdır. Diğer bir seçenek ise kocasının soyadını taşımaya izin verilmişse o soyada dönebilir. Mahkeme ile birlikte karar sonuçlanır.
Tanınan babasının soyadı ile mahkeme tarafından kocasının soyadını taşımasına izin verilmiş ise koca soyadı tarafından tanınan baba soyadına geri dönebilmektedir.
Boşanma kararı nüfus kaydına ne zaman ve nasıl işlenir; Boşanma davasının iptal edilmesi ve işlem görmemesi halinde kadının nüfus hali kocasının hanesine taşınmaktadır. Kadın tekrar kocasının soyadını alır. Ancak tercihe göre kocasının soyadından önce kendi soyadının kaydını yaptırabilir. Mahkemede bulunan yazı işleri tarafından iki örnek şeklinde alınan boşanmanın iptali ile ilgili kararlar aile kütüklerine işlenmektedir. Yabancı uyruklu biriyle evli olunan durumlarda ise Türk olan eşin kaydına tescil yapılır. Boşanmış olmasına rağmen nüfus üzerinde hala evli görünüyorsanız bunun nedeni verilen kararın tebliğ seviyesine ulaşmamış olmasıdır. Bu nedenle karar kesinleşmemiştir. Tebliğ edilmesi için yazılı talep oluşturulması gereklidir. Kararın tebliğe dilmesinden 2 3 hafta içinde talep kesinleşmektedir.
Boşanmadan sonra verilen sonuç doğrultusunda hakim gerekçeli bir karar yazmaktadır. Bu karar içinde ret ve kabul gibi seçenekler bulunmaktadır. Eğer çıkan sonucu tebliğ ettirmezseniz birkaç yıl içinde kendiliğinden düzelmeyecektir. Aynı zamanda ilgili kuruma giderek sözlü bir şekilde sitemkar tavır almanız da işe yaramamaktadır. Boşanan kadın veya erkek yazılı bir şekilde talep oluşturarak mahkemeye iletmelidir. Bu nedenle boşanma ile ilgili işlemler doğru bir şekilde takip edilmelidir. Hukuki konuda bilginiz bulunmuyorsa işini bilen bir avukat tarafından yardım alarak işlemleri yaptırabilirsiniz. Ancak genel anlamda taraflar arasında geçen boşanma davasından sonra çıkan sonuç nüfus müdürlüğüne gider. Medeni halinizin değişmiş halini bir hafta içinde gidip alabilirsiniz. Pratik bir şekilde halletmek mümkündür.
Peki boşanma davasında verilen karar ne zaman kesinleşir? Daha detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Boşanma davası hakkında daha detaylı bilgi edinmek için, boşanma davaları hakkında aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını derlediğimiz
“50 Soruda Boşanma Davaları” konulu
https://www.tuncsuditol.av.tr/mersin-bosanma-avukati
makalemizi ziyaret edebilirsiniz.
Av. Arb. Tunç Sudi Tol © Copyright 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.