Eşlerden birisinin Türk vatandaşı olmaması Türkiye’de boşanmaya engel midir? Türkiye Medeni Hukuk çerçevesinde prosedüre uyulduğu takdirde yabancıların bir Türk vatandaşı ile evli oldukları takdirde boşanmaları mümkündür. Ancak boşanma türüne ve koşullarına bağlı olarak süreç takip edilerek, boşanma gerekçelerine de bakılması gerekmektedir.
Sayfa İçeriği
Türkiye’de Medeni Hukuk Boşanma Gerekçeleri
Türkiye’de boşanma davaları Türk hukuk sisteminin medeni hukuk dalında incelenmektedir. Asliye mahkemesi üzerinden yürütülen davalarda eşlerden birisinin Türk vatandaşı olmaması Türkiye’de boşanmaya engel midir; ayrılma nedenlerine bağlı olarak durum incelemesi yapılması şartı bulunmaktadır. Türkiye’de medeni hukuk maddeleri üzerinden; boşanma nedenleri şu şekildedir;
Eşlerden birinin aldatması veya zina girişimi. Mantıksız ve zarar verici davranışlar. Kötü muamele, öldürme girişimi ya da fiziksel şiddet. Eşlerden birinin firar etmesi, kaçması ya da başka biriyle yaşamaya başlaması. Eşlerden birinin akıl hastası olması Eşlerden birinin haysiyetsiz bir hayat sürmesi Eşlerden birinin kötü işlere bulaşması ve aile kurumunu zedeleyecek şekilde davranması.
Türkiye’de Boşanma Prosedürü Nasıl İşler?
Eşlerden birisinin Türk vatandaşı olmaması Türkiye’de boşanmaya engel midir; Türk medeni hukuku üzerinden yürütülmekte olan kanunlar, Türkiye hukuk sistemine uygunluk gösterecek nedenlere dayanmaktadır. Örneğin eşlerden birinin yabancı olduğu için boşanması söz konusu değildir. Nedenler somut ve mantık düzleminde olmalıdır. Çekişmeli ve anlaşmalı boşanma davalarında yabancılarla evliliklerde de aynı prosedür uygulanmaktadır.
Eşlerin boşanma nedenleri asliye mahkemesine dilekçeyle bildirilmeli ve neden sonuç üzerinden mahkemede çekişmeli veya anlaşmalı boşanma davasını başlatmalıdır. Tarafların boşanma nedenleri medeni hukuk kanunları çerçevesine uyacak şekilde olmalıdır. Eşlerin ‘’Aşkın ya da sevginin bitmesi’’ durumu gibi bir nedenle boşanmak istemesi kabul görmemektedir.
Yabancılarla Evlilikte Çekişmeli Boşanma Prosedürü
Eşlerden birisinin Türk vatandaşı olmaması Türkiye’de boşanmaya engel midir; bu durum engel olmayacaktır. Ancak eşlerin en az 1 yıl evli kaldıktan sonra boşanma davası açma hakkı medeni hukukta yer almaktadır. Eşlerin kökenleri ve uyrukları fark etmeksizin, Türkiyeli biriyle evlenmesi durumunda Türk Medeni Kanunu üzerinden boşanması mümkündür. Ancak evliliğin Türkiye’de gerçekleşmiş olması şartı bulunmakta, bu durum söz konusu olmadığında konsolosluk üzerinden belirlenen belgeler alınarak boşanma davası açılabilmektedir. Boşanmak isteyen tarafın mahkemeye dilekçe vermesiyle, boşanma davası yürürlüğe girecektir. Her iki tarafı da dinleyecek olan mahkemede, çekişmeli boşanma davaları; eşlerden birinin boşanma istemesi fakat diğerinin boşanmayı kabul etmemesi üzerine bir prosedürdür.
Yabancılarla evlilikte Anlaşmalı Boşanma Davası
Eşlerden birisinin Türk vatandaşı olmaması Türkiye’de boşanmaya engel midir; anlaşmalı boşanma davası; da eşlerden birinin Türk vatandaşı olmaması durumunda yürütülebilmektedir. Ancak eşler en az 1 yıl evli kalmış olmalıdır. Aynı zamanda boşanmak isteyen iki tarafta mal, mülk, velayet ve boşanma konusunda ortak noktada buluşmalıdır.
İki tarafında hazırlanmış olan sözleşme kapsamını kabul etmiş olması ve imzalaması da gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma davası için iki eş de hakimin önüne çıkararak, boşanma kararlarının kesinliğini ispatlamalıdır. Anlaşmalı boşanma davası için eşlerin ikisinin de asliye mahkemesine dilekçe vermesi ya da dilekçeyi imzalamış olması gerekir.
İki Yabancının Türkiye’de Boşanmak İstemesi
Her iki eşin Türkiye’de yaşayan yabancı olması durumunda yaşadıkları şehrin asliye mahkemesine başvuru yapma hakkı bulunmaktadır. Bu işlem için her iki yabancının da mukim olduğu ülke kanunu, ikamet edilen ülke kanununu ya da Türk medeni kanununu seçme hakları bulunmaktadır. Dava seçtikleri kanun nezdinde ilerleyecek şekilde ilerlemekte özel hukuk usulü çerçevesinde değerlendirilecektir. Türkiye’de boşanabilen iki yabancı için mal paylaşımı, velayet ve tazminat da aynı şekilde geçerli sayılmaktadır.
Eşlerden Birinin Türkiyeli, Diğerinin Yabancı Olması Durumda Boşanma
Türkiyeli olan vatandaşla yabancı olan eşin boşanma davası açabilmesi için yabancı olanın öncelikle kendi ülkesine başvurması gerekmektedir. Yabancı uyruklu vatandaşın Türkiye üzerinden dava açabilmesi için konsolosluğu aracı tutulması ve gerekli belgeleri edinerek mahkemeye başvuru yapması gerekir.
Özel hukuk çerçevesinde incelenmekte olan bu prosedürlerle eşlerden birinin ülkesindeki hukuki düzenlemelerle boşanmak istemesi, Türkiye’deki hukuk sistemine aykırı ise kabul edilmeyecektir. Türkiye’de evlenildiyse Türk medeni kanunu, yabancı ülkede evlenildiyse seçme hakkı verilmesi söz konusu olacaktır.