İş Davalarında Neler Yapılmalıdır?

İş Davalarında Neler Yapılmalıdır?

İş Davalarında Neler Yapılmalıdır?

İş Davaları Nelerdir?

İş kanununda belirtilen ve işçi ile işveren arasındaki tüm münasebetler iş davası konusu olabilmektedir. İşverenler iş yerlerinin devamını sağlamak, iş gördürmek amacıyla işçi almaktadır. Alınan işçiler ile yapılan sözleşmeler kararlaştırılmış süreli, herhangi bir süre kaydının bulunmadığı yani süresiz, tam zamanlı veya kısmi zamanlı olarak yapılabilmektedir.

İşçi ile işveren arasında yapılan her türlü sözleşmedeki maddenin kişilere getireceği yükümlülüklerin sonucu farklı olmaktadır. İş davalarından bazıları ise şunlardır; Hizmetin tespiti, kıdem ve ihbar tazminatları, toplu iş sözleşmeleri ya da bireysel bazda yapılan iş sözleşmeleri, işten çıkma veya çıkarılma, yıllık izinler, tatillerde çalışma ödenekleri, meslek hastalıkları gibi durumlar sıklıkla dava konusunu teşkil etmektedir.

İş Davalarındaki Süreç Nasıl İşler?

İşçi ve işveren arasında uyuşmazlıkların çözümü için öncelikli olarak arabuluculuk kurumuna gidilmesi gerekmektedir. Bu sayede sorunlar mahkemeden daha hızlı olarak çözülerek kişilerin maruz kaldıkları mağduriyet daha kısa sürede giderilebilmektedir. Arabuluculuk kurumunda verilen karardan memnuniyetsizlik ya da anlaşamama durumunda iş mahkemelerine dava gitmektedir.

İş mahkemelerinde davalar kişilerin kendileri tarafından takip edilebilmektedir. Bu alanda genelde mevzuata hâkim olunmaması, içtihatlardan habersizlik, mevzuattaki yorum farkı nedeniyle davaların kaybedilmesine neden olmaktadır.

Yorum yapın

Open chat
Merhaba 👋
Size yardımcı olabilir miyiz?
Hemen Ara