Anlaşmalı boşanma davasında avukat gerekli mi; Türkiye’de hiçbir hukuki alanda tarafların avukat tutması zorunlu değildir.
Sayfa İçeriği
Anlaşmalı Boşanma Davasında Avukat Gerekli Mi?
Avukat, hukuki prosedürü iyi bilen hukuk insanı olarak müvekkili bilgilendirir, sürecin daha hızlı ilerlemesini sağlar ve delil toplanmasında yardımcı olur. Eşlerin boşanma davalarının anlaşmalı olması durumunda avukat arabulucu da olabilmektedir.
Boşanma Avukatı Görev Tanımı
Anlaşmalı boşanma davasında avukat gerekli mi; boşanma avukatı Medeni J-Hukuk alanında uzmanlaşmış olan hukuk insanıdır. Bu alanda gerekli olan bütün hukuki prosedürün uygulanmasını sağlayacak, müvekkilinin bilgilenmesine yardımcı olacaktır. Türkiye’de avukatın branş seçmesi henüz yasal olarak işleme alınmasa da avukat kendini bu şekilde tanımlama, müvekkiline bu alanda uzmanlaştığını bildirme hakkına sahiptir. Boşanma davasında anlaşmalı ve çekişmeli fark etmeksizin tarafların mahkeme süreci hakkında bilgi edinir. Dosya, delil ve mahkeme sırasında müvekkilini temsil etme görev tanımları arasında yer almaktadır. Boşanma davası sürecinde avukat, müvekkilinin bütün hukuki ihtiyaçlarını karşılar, sorularına cevap bulur aynı zamanda dilekçe ve itiraz belgelerini mahkemeye sunar.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?
Anlaşmalı boşanma davası tarafların anlaşarak mahkemeye evliliklerini sonlandırmak için başvuru yapmalarıdır. Şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanma dilekçesi vererek, boşanma süreci başlatılır. Bu aşamada tarafların velayet, nafaka ve mal paylaşımı konusunda sorun yaşamaması, mahkemeden önce bu problemleri çözmesi gerekmektedir. Dava sırasında mahkemeye sadece boşanma işlemi kalacak, boşanma çekişmeliye dönmeden tek celseyle de boşanma davası bitirilebilecektir. Anlaşmalı boşanma davasında avukat gerekli mi; bu aşamalara geçmek için hukuki prosedüre dikkat etmek önemlidir. Bu sürece avukat, dilekçe hazırlanması, dosya düzenlenmesi aynı zamanda mahkemede tarafların boşanma nedenlerinin Yargıtay’a bildirilmesini sağlayabilir. Ancak boşanma davasında avukat tutmak zorunlu değildir.
Anlaşmalı Boşanma Davasında Avukatın Görevi nedir?
Anlaşmalı boşanma davasında avukat gerekli mi; bu aşamada avukat tarafların kendi aralarındaki anlaşmazlığın hukuki prosedür üzerinden mahkemeye yansımadan da hallolmasını sağlayabilecektir. Velayet, nafaka ve mal paylaşımı aşamalarında ihtiyaç duyulan bütün hak ve hukuk çerçevesinde düzenlemeler yapılır. Hukuki yardım alarak, davanın kısa sürmesi ve yanlış bir atak yaparak davanın çekişmeliye dönmemesi Ne de vesile olacaktır. Boşanma avukatı tutmak, tarafların kendi aralarındaki anlaşmazlıkların mahkemeye yansımandan da hallolmasını sağlayabilir. Aynı zamanda sözleşme hazırlanması, mahkeme sırasındaki literatür bilgilerinin müvekkile paylaşılmasında da etkili olacaktır. Çekişmeli boşanma davası ve anlaşmalı boşanma davasında da avukat müvekkillere neredeyse aynı kriterlerde hukuki yardım sağlayacaktır.
Anlaşmalı Boşanma Davasında Avukat Zorunlu Mu?
Anlaşmalı boşanma davasında avukat gerekli mi; anlaşmalı davalar kısa sürer ve avukat sadece prosedürü uygular. Ancak bazı davalarda yanlış yapılan işlemler nedeniyle çekişmeli boşanma davasına dönebilmektedir. Medeni hukukun 166. Maddesindeki kanunlar ön görülerek, müvekkilin mahkemede yapması gerekenler ve işlenen prosedür bilgisi aktarılacaktır. Bu süreçte avukat hukuk alanında yardım ederek tarafların hem bilinçli hem de hızlı bir şekilde boşanmasını sağlayacaktır.
Evliliğin sonlandırılması için asliye mahkemesi üzerinden açılan davalarda avukat zorunlu tutulmamaktadır. Fakat fayda sağlayacak ve dosya düzenlemelerinde müvekkiline yardımcı olarak, kısa zamanda sürecin tamamlanmasında etkili olacaktır. İki tarafında boşanma sürecini en iyi şekilde takip etmesi ve süreç hakkında bilgi sahibi olması sürecin de hızlanmasını sağlayacaktır.
Anlaşmalı Boşanma Davasında Arabulucu
Anlaşmalı boşanma davasında arabulucu öncellikle tarafların anlaşamadığı noktaları mahkemeye yansıtmadan kendi aralarında çözmelerini sağlayacak bir hakemdir. Taraflar anlaşmalı boşanma davası açabilmek için öncellikle arabulucuya danışabilir. Arabulucu bir hukuk insanı olarak, tarafların velayet, nafaka ve mal mülk paylaşımındaki anlaşmazlıkların çözülmesini sağlar. Amaç burada eşleri barıştırmak değiş, evliliğin sonlandırılması aşamasında mahkemede çekişme yaşanmadan sözleşme hazırlığı yapmaktır. Hukuk yardım alarak, müvekkillerin zaten mahkemenin vereceği kararları ön görmesi ve ona göre süreci uzatmadan anlaşmalı bir şekilde boşanmalarını sağlayacak düzenlemeler yapar.
Tunç Sudi Tol Boşanma Avukatı ve Hukuki Danışmanlık
Çekişmeli ve anlaşmalı boşanma davalarında alanında uzmanlaşmış olan avukatlarla çalışarak, sürecin hızlanmasını sağlayacaktır. Tarafların ortak paydada buluşması, hukuki yardım alması aynı zamanda mahkeme sürecinin takip edilmesi için profesyonel bir anlayış hakimdir. Tunç Sudi Tol hukuk danışmanlığı ile arabuluculuk aynı zamanda avukatlık desteği alabilirsiniz. Hukuk alanında hak talepleriniz, hukuki destek hakkınız ve bizimle paylaşmak istediğiniz hukuki sorunlar için başvuru yapabilirsiniz.
Peki Boşanma Davasında Avukat Ücreti ve Mahkeme Masrafları Neler? Gelin öğrenelim.