Kimler Boşanma Davası Açabilir?

Kimler Boşanma Davası açabilir? Boşanma davası, birbiriyle anlaşamayan iki insan tarafından açılan bir davadır. Diğer hukuk davalardan farklı olarak aile mahkemesi içerisinde çözülmektedir. Maddi ve manevi tazminat, nafaka, eşyalarının paylaşılması gibi çeşitli aşamalardan geçilmektedir. Boşanma davası konusunda ilk olarak kimin açtığının önemi bulunmamaktadır. Kadın veya erkekten herhangi biri boşanma davası açabilir. İki taraf arasında kim az kusurlu ise onun açtığı boşanma kazanılacaktır. Ortada bulunan kusura dikkat edilerek dava açılmalıdır. Bazı durumlarda dava açmak için karşı taraftan beklenilmesi doğru hareket olacaktır.

Kimler Boşanma Davası açabilir?

Birbiriyle ilgili saygısını yitiren kişiler, alkol ve sigara bağımlılığı, uyuşturucu ve esrar gibi nedenleri yaşayan kişiler boşanma davası açabilir. Aynı zamanda taraflar çocukların ihtiyaçlarını karşılamıyorsa, değersizlik, sert davranışlar, ilgisizlik ve aldatma gibi sebepleri yaşayan insanlar boşanma davasına konu olabilir. Herkes tarafından açılabilen bu davalar kişinin kendi tercihine göre değişmektedir. Erkek veya kadın açması için herhangi bir kanun bulunmamaktadır. Rahatsız olan ve ayrılmak isteyen taraf boşanma davası açabilir. Şiddet gören ve sert davranışlara mağdur olan kişiler dava açabilir. Boşanma davası anlaşamayan ve sorunlar yaşayan iki taraf tarafından gerçekleştirilir.

Boşanma Davasını İlk Açmanın Avantajları

Boşanma davasını ilk açmak sanıldığının aksine ekstra bir avantaj sağlamayacaktır. Boşanma davalarında talepler karşılıklı açılan davalar ile mümkün olduğundan ilk dava açmanın bir avantajı bulunmamaktadır. Çünkü bir davaya karşı, karşı dava açılmaktadır. Karşı dava ile birlikte karşı tarafın talepleri dinlenmektedir. Ama boşanma davasının avantajlarını saymak gerekirse;

İşte bazı olası avantajlar:

İsteklerinizi önceden belirleme imkanı sağlamaktadır. İlk boşanma davası açan taraf, boşanma sürecinde isteklerini ve taleplerini ilk olarak dile getirme fırsatı bulur. Bu, mal paylaşımı, nafaka, velayet gibi önemli konularda isteklerinizi önceden belirleyip taleplerinizi mahkemeye sunabilme avantajı sağlar.

İlerleyen süreçte etkili olmasını sağlamaktadır. İlk boşanma davası açan taraf, boşanma sürecini başlatan ve bu nedenle etkili bir pozisyon elde eden taraftır. Bu, dava sürecinde daha etkin bir şekilde hareket etme imkanı sağlayabilir.

Mahkeme tarafından değerlendirme önceliği bulunmaktadır. İlk boşanma davası açıldığında, mahkeme tarafından öncelikli olarak değerlendirilme olasılığı daha yüksektir. Bu, davaya hızlı bir şekilde müdahale edilmesi ve sonuçlandırılması için avantaj sağlar.

Dava sürecini kontrol etme imkanı sağlamaktadır. İlk boşanma davası açan taraf, davayı kendi kontrolü altında tutma ve süreci istediği yönde ilerletme imkanına sahip olabilir. Bu, dava stratejilerini belirleme ve süreci yönlendirme açısından bir avantaj olabilir.

Karşı tarafa psikolojik etkide bulunmaktadır. İlk boşanma davası açan taraf, diğer tarafa karşı bir psikolojik etki yaratabilir. Bu, diğer tarafın uzlaşma veya anlaşma konusunda daha istekli olmasını sağlayabilir.

Boşanma Davası Açan Kişilerin Dikkat Etmesi Gereken Unsurlar

Dava açmak kendi kusur durumunuzu dikkate almanız gerekmektedir. Kimler Boşanma Davası açabilir? Kusur ağırlığına göre ilk davayı açan kişi belirlenmelidir. Karşı taraftan beklemek bazı durumlarda avantaj sağlamaktadır. Davada dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri ortaya sunduğu düşüncenin çeşitli kanıt ve belgelerle ispatlanması işlemidir.

Davayı Açan Kişilerin Ödeyeceği Ücret

Boşanma davası için tarafların kendi tuttuğu avukat ücreti bireyseldir. Herkes kendi avukatının çalışma durumuna göre ödeme yapmaktadır. Aynı zamanda bulunan il ve ilçeye göre fiyatlarda değişiklik bulunmaktadır. Dava içerisinde çalışılan gün sayısı ve özel durumların belirlenmesi ile avukatla anlaşma yapılabilir. Maddi manevi tazminat, nafaka ve çocuklarla alakalı avantajlı durumlar belirlenmektedir. Aile mahkemesi tarafından bakılan boşanma davası için geçerli sebeplerin bulunması gereklidir. Keyfi bir durumda boşanma davası sonuçlanmaz.

Sevgisizlik, değersizlik, aldatma nedeniyle boşanma, alkol, uyuşturucu, sigara ve çeşitli kötü davranışlar sebebiyle karşı taraftan ayrılmak istenebilir. Yaşanılan davranışlar erkek veya kadın olarak ayrılmadığı gibi olayı bizzat yaşayan taraf bu talepte bulunur. Boşanma davası evli insanların başvurduğu bir durumdur. Davaya konu olan taraf için boşanmadan sonra yeniden evlenmek için 300 gün dolmalıdır. Ancak dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. O gün içerisinde kadın doğum yaparsa bekleme süresi geçerli olmayarak başka bir tarih belirlenir. Çocuğun babası ise boşanılan eş olarak kabul edilir.

Kimler Boşanma Davası açabilir?

Boşanma davasına başvuran taraflar avukatı olmadığı takdirde mahkemeye gelmek zorundadır. Ancak eşlerin kendine ait avukatı bulunuyorsa mahkemeye gelme zorunluluğu bulunmamaktadır. Avukata verilen talimatlar ile mahkemenin sonuçlanması beklenir. Gelinmediği takdirde işlem yapılması mümkün değildir. Boşanma davasını açmak için iki tarafın rızası bulunmuyorsa çekişmeli boşanma davası açılmaktadır. Kişi rahatsız olduğu konuları ve neden boşanmak istediğini dilekçe üzerinde belirterek ilgili kurumlara başvuru yapabilir. Başvuru yapıldıktan 1 hafta veya ay içinde sonuçlar açıklanmaktadır. Ancak çekişmeli olan boşanma davalarında sunulan olaya göre 1.5 seneye kadar sürmektedir. Bu nedenle en rahat çözüm iki tarafın rızasının alınmasıdır.

Yorum yapın

Open chat
Merhaba 👋
Size yardımcı olabilir miyiz?
Hemen Ara